Bellyboat: regels en richtlijnen

22871
13 feb 2020

Het vissen met de bellyboat maakt een stormachtige ontwikkeling door. Er dobberen in Nederland naar schatting drie- tot vijfduizend bellyboats op het water, al dan niet aangedreven door een elektromotor. Dat het er inmiddels zoveel zijn maakt het extra belangrijk om rekening te houden met de regels en met andere watergebruikers, vindt Roel Orsel.

Als we om te beginnen samen met Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie in de regelgeving duiken, blijkt dat er in het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) geen specifieke regels vermeld staan voor de bellyboat – en deze worden ook niet overwogen. De standaard bellyboat valt daarom onder artikel 8.08 van het BPR: watersport zonder schip. Het zwemmen met een luchtbed behoort bijvoorbeeld ook tot deze categorie. Binnen artikel 8.08 worden geen eisen gesteld aan de technische uitrusting van de bellyboat. Je moet wel uit de buurt blijven van een varend schip (BPR artikel 8.08.1) en je mag je niet begeven bij sluizen, stuwen, vaargeulen, havens, haveningangen, veerponten en snelvaargebieden (artikel 8.08.2).

Elektromotor 

Het gebruik van een elektromotor in de bellyboat is sterk in opmars. Een elektrisch voortbewogen bellyboat wordt beschouwd als een ‘klein schip’, dus zijn alle BPR-regels voor deze categorie van toepassing (artikel 9.04). Wanneer een klein schip niet een minimale snelheid van 6 km/u kan halen, is er een flink aantal (grote) vaarwegen waar niet mag worden gevaren/gevist (BPR, bijlage 15a). Aangezien een elektrisch voortbewogen bellyboat slechts tussen de 3 en 5 km/u vaart – afhankelijk van het gewicht van de sportvisser en zijn bepakking – is het belangrijk deze bijlage dus goed te lezen voordat je de bellyboat met elektromotor te water laat. Verder ben je verplicht om in de schemer en het donker een rond schijnend toplicht op 1 meter hoogte te voeren.


Het gebruik van een elektromotor in de bellyboat is sterk in opmars.

Zichtbaarheid

Een moderne, kwalitatief goede bellyboat is veilig. De nieuwe PVC bellyboats zijn robuust en bestaan uit drie of vier luchtkamers, zodat je altijd blijft drijven als er een luchtkamer lek raakt – wat je de kans geeft om naar de kant te gaan. Specialisten tippen wel om de dwarsstang (of het net) van de bellyboat niet te gebruiken: dit vormt een obstakel mocht je onverhoopt snel uit de bellyboat moeten stappen. Verder zijn de kenners het er over eens dat veilig vissen vanuit de bellyboat vooral om zichtbaarheid draait. Zorg dus dat je altijd goed zichtbaar bent – zeker als je in de schemering of het donker op pad gaat is een navigatielicht een absolute must (en tevens
verplicht!) en zijn reflectiestrippen op de buitenkant van de ‘belly’ geen overbodige luxe. Een zwemvest is strikt genomen niet verplicht, maar zeker aan te raden.

Gezond verstand

Zoals gezegd is het vissen vanuit de bellyboat niet aan bijzonder veel (specifieke) regels gebonden. Om dit zo te houden en te kunnen blijven genieten van de vrijheid die deze visserij biedt, is het van belang om je gezonde verstand te gebruiken. Dus zorg dat je altijd het weer in de gaten houdt, goed zichtbaar bent (ook in het donker), rekening houdt met medewatergebruikers (zeker vrachtschepen hebben een grote dode hoek) en niet vist op plekken waar dit niet is toegestaan. Heb tevens aandacht voor de kwaliteit van je bellyboat, je apparatuur, bedrading en besturingsmiddelen. Zorg dat je materiaal voldoet aan de hier gebruikte CE kwaliteitsnormeringen, Voorkom dat je op het water in de problemen komt, dat begint al bij het maken van de keuze van je materiaal. Safety First. Als we allemaal zorgen dat we onze zaken goed op orde hebben en op het water met beleid te werk gaan, dan blijft dit de gave tak van hengelsport die het nu is.


Zorg dat je altijd goed zichtbaar bent voor ander vaarverkeer.

10 bellyboat-tips

1. Vis nooit alleen, maar ga met een vismaat op pad.
2. Laat het thuisfront weten waar je gaat vissen, met wie je op pad bent en hoe laat je denkt te stoppen.
3. Een reddingvest is geen overbodige luxe, maar puur eigenbelang. 
4. Vis je in het donker, doe dit dan met een rondom schijnend toplicht.
5. Extra verlichting (hoofdlamp) en fluorescerende vlaggetjes zijn in het donker zeker niet overbodig.
6. Check voordat je van huis gaat het weerbericht en andere relevante info (bijv. waterbericht). 
7. Laad voor vertrek de accu van je telefoon helemaal op.
8. Controleer regelmatig je materiaal zodat je op het water niet voor verrassingen komt te staan.
9. Houd rekening met andere watergebruikers en blijf uit de buurt van de beroepsvaart.
10. Neem tenslotte altijd de VISpas mee en spreek elkaar aan om onveilige situaties te voorkomen!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.