Wedstrijdseizoen 2020: vooruitblik (2/2)

1630
17 feb 2020

Met het nieuwe wedstrijdseizoen voor de deur werpen we alvast een blik vooruit. Welke diverse competities vinden dit jaar plaats, wat maakt ze bijzonder en waarom zou jij hier aan mee willen doen? We laten het vier door de wol geverfde deelnemers zélf vertellen. Vandaag: Anja Groot en Francis Danen.

Open Nationale Kampioenschappen

De Open Nederlandse Kampioenschappen (kortweg: ONK’s) omvatten maar liefst zes competities: Heren Zoet, Dames Zoet, Junioren  Zoet, Teams, Feeder en Kust. Drievoudig wereldkampioen Anja Groot (31) viste al op haar tiende selectiewedstrijden en deed aan alle edities van het ONK Dames mee. “Meedoen aan de ONK’s is relatief laagdrempelig en een mooie manier om met wedstrijdvissen vertrouwd te raken. Tussen de deelnemers zitten ook échte wereldtoppers, dus als je hoog eindigt weet je dat je goed bezig bent.” Plezier en eergevoel staan volgens Anja voorop bij de nationale kampioenschappen. Hoewel ze haar gouden plak fel zal verdedigen, gunt ze de andere dames die meedoen ook de titel. “Ik hoop dit jaar op een groot en sterk deelnemersveld bij het ONK Dames. We staan te springen om vers bloed zodat het damesvissen op niveau blijft.”


"De ONK’s zijn een relatief laagdrempelige en mooie manier om met wedstrijdvissen vertrouwd te raken", aldus Anja Groot.

Zout competities

Met de Nationale Teamcompetitie Kustvissen en de Nederlandse Kampioenschappen Kustvissen Dames/Junioren zet Sportvisserij Nederland al jaren stevig in op het wedstrijdvissen aan de kust. Francis Danen (21) kreeg het kustvissen met de paplepel ingegoten door haar vader, ontdekte via hem ook het wedstrijdvissen en doet dit jaar alweer voor de vierde keer mee aan het NK Kustvissen Dames – dat ze vorig jaar won. “De spanning van het toewerken naar een wedstrijd is wat kustvissen voor mij zo mooi maakt. Trainen, plannen smeden en bijpassend materiaal in orde maken en daarbij steeds vooruit blijven kijken: hoe wordt het weer tijdens de wedstrijd, wat doet het getij? Je moet telkens weer al je kennis en ervaring gebruiken om daarop in te spelen en het onderste uit de kan te halen. Bij het NK is de sfeer altijd goed: iedereen doet zijn best, maar deelt ook graag zijn ervaringen in de nabespreking. Ik vind het telkens weer mooi om te zien dat er zoveel vrouwen zijn die fanatiek vissen. Via het kampioenschap heb ik inmiddels ook al vele vriendschappen gesloten. Het is een bijzonder gezellig wereldje."


Francis Danen vindt de sfeer bij het Nederlands Kampioenschap Kustvissen Dames altijd goed.

Inschrijven

Ook meedoen aan een van bovengenoemde competities? Wees welkom! Inschrijven kan nog tot 10 maart via www.sportvisserijnederland.nl/wedstrijden.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.