Hotspot: Tungelroyse beek (Limburg)

7544
23 mrt 2020

Bij Limburg denk je al gauw aan de Grensmaas, Maasplassen en riviertjes als de Geul en Roer. Een stuk onbekender – maar mínstens zo fraai – zijn de beekjes in het noorden en midden van de provincie. Een goed voorbeeld is de 26 kilometer lange Tungelroyse Beek. Een groot deel van dit fraaie water staat sinds 2019 in de VISpas.

Wie een gevarieerde en verrassende visdag kan waarderen, is aan de Tungelroyse Beek – die stroomafwaarts eerst in de Leubeek en tot slot in de Neerbeek overgaat – op de juiste plek. Vrijwel alle in Nederland voorkomende vissoorten zijn er te vangen; van witvis in alle soorten en maten tot karper, roofvis (waaronder snoeken tot ruim over de meter), riviergrondels en zelfs modderkruipers.

Zandbodem


De waterdiepte varieert en tikt op de diepste plekken zo’n 2,5 meter aan. Dat de beek zelfs in kurkdroge zomers zoals die van de afgelopen jaren nog water afvoert, komt doordat hij wordt gevoed vanuit verschillende bronnen. De bodem bestaat vooral uit zand en de stroming varieert van een kabbelende beek tot een pittige, troebele stroom na regenval. Dankzij de goed begaanbare oevers is de beek vrijwel volledig te bevissen.

Gegroepeerd


Licht bepakt en struinend vissen is het devies aan deze beek. Dit omdat het water relatief smal is en de vis meestal gegroepeerd ligt in de iets diepere delen. Vaak zijn dat de buitenbochten, dus sla die plekken zeker niet over. Witvis is uitstekend te vangen aan een lichte match-, bolognese- of vaste hengel, bijvoorbeeld driftend met een vlok- of stroomdobbertje en ‘hapklaar’ aas zoals casters, maden of een broodpluim.


Driftend witvissen met een stroomdobber is hier bijzonder effectief


Voer dan met regelmaat kleine handjes aas bij. Voor snoek werkt elk middelgroot kunstaas, terwijl kleine spinners, softbaits en poppertjes voor baars en winde de beste keuze zijn. Met de vlieg zijn op de open stukken mooie kopvoornvangsten mogelijk. Meerval, snoekbaars, zeelt en roofblei komen ook met enige regelmaat voorbij als vangsten van sportvissers.

Oogstrelend


Ook landschappelijk gezien kom je langs de Tungelroyse Beek ruimschoots aan je trekken. Tussen Kanaal Wessem-Nederweert (het begin van het VISpas- traject) en de monding in de Maas doorkruist de beek afwisselend uitgestrekte weilanden, akkers en zelfs bossen met steile oevers – die laatste vind je vooral in het Leudal.

Op diverse plekken zijn nog monumentale watermolens aanwezig. Dat de beek sinds een jaar of tien weer sierlijk door het landschap slingert, is te danken aan een beekherstelproject van Waterschap Peel en Maasvallei dat maar liefst twaalf jaar heeft geduurd. Omdat daarbij ook alle stuwen zijn verwijderd, is de beek tegenwoordig weer vrij optrekbaar voor vis.

Vogelbroedseizoen


Let erop dat alleen het beekdeel vanaf het Kanaal Wessem- Nederweert tot aan de Maas in de VISpas staat. In het vogelbroedseizoen (15 maart t/m 31 juli) is het verboden om in het bosgebied van de Tungelroyse Beek te vissen. Houd er verder rekening mee dat je vrijwel nergens met de auto op de oevers mag komen. De oplossing: je auto parkeren bij een brug en te voet verder gaan.

Bron: Hét Visblad - april 2020

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide