Nieuw Nederlands record blauwneus

4891
02 apr 2020

Regelmatig worden de records op de BNRZ-lijst scherper gesteld. Zo zette Gijs van Straten het Nederlands record voor de blauwneus op een respectabele 47 centimeter.

De blauwneus (Vimba vimba) werd voorheen slechts sporadisch aangetroffen in de Rijn en de Maas, maar is de laatste jaren aan een opmars bezig in onze grote rivieren. Het was dan ook aan de Waal dat Gijs van Straten een bijzondere vangst deed. Daar ving hij afgelopen zomer een grote blauwneus – deze uit Oost-Europa afkomstige exoot heeft een kenmerkende vlezige, donkere neus en een U-vormige bek – die maar liefst 47 centimeter aantikte op het meetlint. Dit is een verbetering van het voormalige Nederlands record van tien centimeter. Op de BNRZ-website lees je zijn verhaal.

Rectificatie

Onlangs berichtten we dat het Nederlands record snoekbaars door Robert Xhofleer op 106 centimeter was gezet. Deze vis blijkt echter ‘slechts’ 101 cm lang te zijn geweest. Het meetlint waarop de vis werd gemeten was – zonder dat Robert het wist – vijf centimeter korter dan stond aangegeven. Zijn vismaat had dit ooit speciaal voor iemand anders gemaakt, om hem bij wijze van grap grotere vissen te laten vangen. De vis van Robert werd hier door stom toeval per ongeluk (incorrect) op gemeten. Nadat dit bekend werd, is deze ‘recordvis’ geschrapt uit de BNRZ-lijst en vervangen door een snoekbaars van 105 cm die werd gevangen door Igor Vucenic.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.