Verantwoord sportvissen

10147
06 apr 2020

De Gedragscode welzijn vis – die verantwoord sportvissen promoot – is opgenomen in de VISplanner. De belangrijkste ‘gedragsregels’ voor de hengelsport heb je nu dus altijd paraat, ook aan de waterkant. De maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn is de laatste jaren sterk gegroeid.

De groeiende overtuiging is dat dieren een intrinsieke waarde hebben en pas op de tweede plaats van nut kúnnen zijn voor de mens. Deze visie op natuur is ook van invloed op de sportvisserij. Als actieve natuurdeelnemers dragen sportvissers daarom extra verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige omgang met vis.Verantwoordelijkheid


Die verantwoordelijkheid néémt de hengelsport ook. Zo wordt op diverse manieren op het juiste gedrag van de individuele sportvisser
gestuurd, met zorg voor vissenwelzijn als doel. Sportvisserij Nederland verspreidt onder meer de brochure Verstandig Sportvissen en organiseert vislessen op basisscholen waarin kinderen verantwoord leren vissen.

Ook de sportvisser – zowel in wedstrijdverband als recreatief – wordt met de richtlijnen in de Gedragscode welzijn vis geïnstrueerd om te allen tijden respectvol en met gezond verstand met natuur – en met vissen in het bijzonder – om te gaan.

Praktische gedragsregels


De tien richtlijnen uit de gedragscode zijn nu ook opgenomen in de VISplanner app. Neem deze praktische gedragsregels goed door, zodat je met zorg en respect voor de vis je passie uitoefent.


Dit is niet alleen volstrekt logisch, maar ook van belang voor het maatschappelijk draagvlak voor de sportvisserij. Tegenover
de ruim 1,1 miljoen Nederlanders die vissen staan immers 16 miljoen landgenoten die niet vissen. Zorg dus dat je aan de waterkant een waardig ambassadeur van de hengelsport bent!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.