Oproep: verschuif datum ledenvergadering

3053
15 apr 2020

Door de overheid zijn diverse maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn ook van invloed op het functioneren van verenigingen en het houden van ledenvergaderingen.

Wettelijk gezien dient het bestuur van een vereniging binnen zes maanden na het eindigen van een boekjaar de algemene ledenvergadering te informeren. Ook dient een balans ter goedkeuring aan de ledenvergadering te worden voorgelegd. 

De noodmaatregelen tegen het coronavirus verbieden echter het organiseren en deelnemen aan samenkomsten, waaronder ook vergaderingen.

Stel uit


Sportvisserij Nederland roept gezien de noodmaatregelen de hengelsportverenigingen op om de ledenvergaderingen voorlopig uit te stellen. Voor het dagelijks functioneren van de (meeste) verenigingen is een ledenvergadering dit voorjaar niet per sé noodzakelijk. 

Daarnaast biedt artikel 8 lid 2 van Burgerlijk Wetboek 2 de mogelijkheid om in uitzonderlijke situaties zoals deze af te wijken van de eerder genoemde wettelijke termijn.

Spoedwetgeving


Hengelsportverenigingen kunnen dus op grond van artikel 8 lid 2 hun algemene ledenvergaderingen uitstellen tot een later moment dit jaar. Uiteraard is het wel van belang dat er dit boekjaar nog een ledenvergadering wordt gehouden indien dat mogelijk is.

Op dit moment wordt een wetsvoorstel behandeld dat het uitstellen van onder meer ledenvergaderingen met oog op het coronavirus nog beter mogelijk maakt. In dit wetsvoorstel wordt ook de mogelijkheid geboden om ledenvergaderingen en de daarbij horende stemmingen digitaal te houden. Dit is van belang voor het geval de huidige coronamaatregelen later dit jaar nog steeds gelden.

Na augustus


Vanwege het bovenstaande en gezien de periode van zomervakantie in juli en augustus, raadt Sportvisserij Nederland de hengelsportverenigingen nadrukkelijk aan om (leden)vergaderingen -voor zo ver nog niet gehouden- in ieder geval uit te stellen tot na de maand augustus.
Gerelateerde berichten
09 apr 2020 Dringend advies: neem coronamaatregelen strikt in acht 39952 Het is prachtig visweer en ook de vooruitzichten voor de Paasdagen zijn veelbelovend. Gelukkig is sportvissen nog toegestaan. Dat is een goede zaak, want vissend een frisse neus halen biedt in deze moeilijke tijden ontspanning en is goed voor de geestelijke gezondheid. Sportvisserij Nederland hecht daarbij zeer aan een strikte naleving van de maatregelen die de overheid heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 01 apr 2020 Bestaande corona-maatregelen verlengd t/m 28 april 17872 Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen, heeft het kabinet gisteravond bekendgemaakt de bestaande maatregelen te verlengen tot en met 28 april. Sportvissers moeten de huidige regels van de overheid dus minstens tot en met 28 april volgen. 26 mrt 2020 Geen aanvullende maatregelen t.a.v. sportvisserij 10437 Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet geen aanleiding voor aanvullende maatregelen t.a.v. de hengelsport bovenop de maatregelen die het kabinet al heeft afgekondigd. Sportvissers moeten de richtlijnen van het RIVM volgen. 19 mrt 2020 Corona: beperking sportvisevenementen 35069 Update 24 maart 2020! Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland geeft Sportvisserij Nederland gevolg aan de oproep van het RIVM en de Nederlandse overheid. 11 mrt 2020 Gewijzigde WK-planning wegens Corona 6122 In verband met het Coronavirus (Covid-19) heeft Sportvisserij Nederland van de CIPS (de overkoepelende organisatie van wedstrijdvissers) strikte richtlijnen ontvangen voor de organisatie van internationale wedstrijden. Doel is de deelnemers, hun metgezellen, families en de organisatoren te beschermen en verspreiding van het virus tegen te gaan. 04 mrt 2020 Vragen over het coronavirus en sport 4103 Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het gaat daarbij vooral over het deelnemen aan en organiseren van (internationale) sportevenementen in en buiten Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.