Sharkatag afgelast (video)

3044
15 mei 2020

Sharkatag vindt dit jaar helaas geen doorgang vanwege de coronamaatregelen. Met een groep sportvissers 1,5 meter afstand houden op een charterschip is simpelweg niet mogelijk. Je hoeft echter niet op de editie van 2021 te wachten om op haaien te vissen, want dat kan ook prima vanaf het strand. Misschien vang je dan wel een eerder gemerkt exemplaar!

In de afgelopen acht jaar zijn namelijk maar liefst 4.500 haaien en 60 stekelroggen gemerkt. Dat gebeurde op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een merkje in de rugvin, maar daarnaast is vorig jaar een aantal grotere haaien (90 cm+) voorzien van een satellietzender. Deze laten na één jaar los en leveren dan onder meer data over het migratiegedrag van de haai. Binnenkort verwachten we via de ARGOS-satelliet de eerste berichten te ontvangen, zodat we meer leren over deze fascinerende vissen. Zo dook een haai die in 2019 werd uitgerust met een temperatuur- en drukzender in de Golf van Biskaje naar 500 meter diepte – dat ze zo diep voorkomen was nog niet bekend. Verder hopen we dit jaar aan de slag te kunnen met DNA-onderzoek om meer te weten te komen over de omvang van de populatie.

Check hieronder de terugblik op Sharkatag 2019 met uitleg over het project en lees op deze infographic meer over de gevlekte gladde haai.Meld je vangst!

Het haaienseizoen is inmiddels al weer begonnen: aan boord van sportvisboten zijn in april de eerste haaien van 2020 gevangen. De piek van het seizoen ligt in de zomermaanden, met juli als de maand waarin de meeste haaien worden gevangen. Dat kan niet alleen vanaf de boot, maar ook vanaf het strand. Langs de Nederlandse kust kan je de drukte prima vermijden en zo de coronamaatregelen in acht nemen. Wil je weten hoe je vanaf het strand gericht op haai kunt vissen? In Hét VISblad verscheen eerder een artikel over vissen op gladde haai waarin Dave van Balkum zijn succesvolle aanpak uit de doeken doet. Vang je een haai of rog? Meld dit dan op www.sharkray.eu. Daarmee lever je een bijdrage aan het onderzoek naar haaien en roggen. Mocht je een gemerkte haai of stekelrog vangen, maak dan zeker melding aangezien hier een beloning van € 25,- tegenover staat.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.