Verhuizing karpers Oostvaardersplassen vordert: 38 ton overgezet

3301
09 jul 2020

Het overzetten van karpers van de Oostvaardersplassen naar het Markermeer vordert gestaag. Inmiddels is al 38 ton gevangen en overgezet. Reden voor de verhuizing is de stapsgewijze verlaging van het waterpeil gedurende de komende jaren, waardoor op termijn te weinig water overblijft voor het grote bestand aan karper. Sportvisserij Nederland pleitte daarom voor deze overzetting.

De karpers die tot op heden zijn overgezet, hebben een gemiddeld gewicht van ongeveer 5 kilo en een lengte van zo’n 70 centimeter. Stuk voor stuk zijn het robuuste vissen die in prima conditie verkeren. De karpers worden gevangen met een zegen (groot ringnet) en in bakken met water naar het veel grotere, naastgelegen Markermeer getransporteerd. Daar hebben de vissen alle ruimte om door te groeien. Het vangen en overzetten - in opdracht en onder verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer en provincie Flevoland - gaat nog door tot medio 2021.

Voorafgaand onderzoek

Om te achterhalen of de karpers na de overzet wel in het Markermeer blijven, deed Sportvisserij Nederland van maart 2018 tot en met juni 2019 onderzoek naar het zwemgedrag van karpers in het Markermeer. Maar liefst 70 karpers kregen een zender en werden een jaar lang gevolgd. Hieruit bleek dat het merendeel van de vissen in het Markermeer bleef, waarmee de verhuizing door kon gaan.

Onderstaande video geeft een impressie van de overzet van karper naar het Markermeer.


Verlaging waterpeil voor natuurherstel

De verlaging van het waterpeil in de Oostvaarderplassen is nodig om het rietmoeras – dat door afkalving van de oevers de laatste jaren steeds kleiner werd – te laten herstellen. Juist dit moeras maakt de Oostvaardersplassen tot een aantrekkelijk broed- en foerageergebied voor grote aantallen moerasvogels. In totaal zal het waterpeil 80 centimeter zakken. Vanaf het najaar van 2021 zal het waterpeil niet meer verlaagd worden en naar verwachting via regenval weer langzaam stijgen.

Lees ook dit nieuwsbericht van Omroep Flevoland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.