Wist je dat: zeebaars met zender

2887
11 jul 2020

De zeebaars die Johnny Versprille in mei nabij Breskens ving, was voorzien van een merkje achter de rugvin. Deze vis maakt deel uit van een Belgisch onderzoek naar de verspreiding en de migratiepatronen van Dicentrarchus labrax in de Noordzee. Dit om meer kennis te vergaren die bijdraagt aan het behoud van deze intrigerende én onder druk staande vissoort.

Vanaf 2018 zijn jaarlijks zo’n veertig door sportvissers gevangen zeebaarzen operatief voorzien van een zender in de onderbuik. Deze elektronische zenders combineren twee datastromen: ze sturen een geluidssignaal uit, maar slaan ook metingen op. De signalen kunnen worden opgepikt door een netwerk van ontvangers met een range van 200-400 meter. Om ook gegevens te verkrijgen van zeebaarzen die buiten het bereik van de ontvangers blijven, slaan de zenders elke drie minuten de diepte en de watertemperatuur op. Aan de hand hiervan kan het individuele traject van de vis worden berekend.

Eerst resultaten

Ondanks dat het onderzoek nog in volle gang is, zijn er toch al interessante inzichten opgedaan. Tot dusver werden via de ontvangers 32 zeebaarzen gedetecteerd, voornamelijk in de buurt van de vangstlocatie. Zo werden vissen die in de haven van Zeebrugge werden teruggezet daar soms maandenlang elke dag of om de paar dagen gesignaleerd. Zeebaars kan in korte tijd echter ook grote afstanden afleggen. Zo zwom een gezenderde vis dezelfde dag van Zeebrugge naar Oostende én weer terug (een afstand van zo’n 50 kilometer!). Een ander gegeven is dat van omstreeks midden november tot maart geen enkele baars nabij de kust werd waargenomen. Uit de data blijkt dat in die periode twee zeebaarzen op volle zee langs windmolenparken zwommen en één zeebaars van december tot februari bijna onafgebroken op een offshore wrak in de Noordzee verbleef.

Zender retour 

Behalve de data van de ontvangers hebben de onderzoekers ook een zender retour ontvangen van een sportvisser. Deze ving in de zomer van 2019 in de Westerschelde een zeebaars op nog geen tien kilometer van de locatie waar die in september 2018 werd vrijgelaten. Deze vis was meteen een geval apart. Op basis van de diepte-en temperatuurgegevens lijkt het erop dat dit exemplaar de Westerschelde nooit heeft verlaten – ook niet in de winter. Dit in tegenstelling tot verschillende andere zeebaarzen die daar werden gevangen: deze vissen werden in het vroege najaar langs de kust en nabij wrakken gedetecteerd. In het verlengde hiervan viel het de onderzoekers tevens op dat sommige (volwassen) vissen ’s winters niet naar het zuiden migreren om te paaien, maar in zones blijven met temperaturen waarvan we weten dat ze zich daarin niet kunnen voortplanten. Dit onderzoek levert dus belangrijke kennis op over de verspreiding en bewegingspatronen van zeebaars in de Noordzee, die noodzakelijk is om deze vis beter te kunnen beschermen.

Gemerkte zeebaars melden

Vang jij een gemerkte zeebaars? Stuur dan een e-mail naar jolien.Goossens@ugent.be. Meld de vangstlocatie en het -tijdstip als je de
vis terugzet. Stuur de zender retour als je de vis meeneemt en ontvang een beloning. Ook als je in de Westerschelde vist en een bijdrage wilt leveren door jouw vangst te laten taggen, kun je contact opnemen met Jolien Goossens.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.