Eerste cijfers VISsenscanner bekend

3548
14 jul 2020

Sinds de lancering op Nationale Hengeldag (30 mei) is de VISsenscanner – een nieuwe functie in de gratis VISsengids app – enorm veel gebruikt door sportvissers. Na één maand stond het aantal ‘gescande’ vissen al op meer dan 70.000, inmiddels zijn al meer dan 100.000 sportvissers geholpen. Bovendien wijzen de eerste testresultaten uit dat bij het scannen van een goede foto de uitkomst in minimaal 95% van de gevallen klopt.

Dat de VISsenscanner goed werkt, blijkt wel uit het feit dat ruim 73% van de gescande vissen een ‘herkenningsscore’ gaf van meer dan 90% zekerheid. Bij het herkenningspercentage ‘80% of hoger’ is dat zelfs 79,4%. Slechts 0,14% van de gescande vissen had een score van slechts 0-20%. Dit is veelal te verklaren door het scannen van slechte foto’s of het invoeren van zeevissoorten. Nu herkent de VISsenscanner alleen nog de 74 Nederlandse zoetwatervissen, in een later stadium volgen ook de Nederlandse zeevissen.

Brasem op één

Van alle gescande vissen met een herkenningsscore van 90% of hoger is de brasem met 12,4% (6.140 vangsten) het best vertegenwoordigd. Nummer twee is de (schub) karper (10,4%), daarna komen de snoek (6,5%) en de blankvoorn (6,5%). De rietvoorn, spiegelkarper, kolblei, zeelt, baars en giebel maken de top-10 compleet.

Tellen we de karper (schubkarper) en spiegelkarper bij elkaar op, dan zijn die met 15,9% zelfs vaker in de scanner geweest dan de brasem. Zo geeft de VISsenscanner een mooi beeld van wat de meest gevangen vissoorten in Nederland zijn.

Bijzondere vangsten

Van een aantal andere soorten werden opvallende cijfers genoteerd. Zo werden in de eerste vier weken 775 goudvissen met een >90% score gescand. Ook de zonnebaars (366), grote marene (189), bittervoorn (167), vetje (156) en rivierprik (117) kwamen vaak voorbij. Mogelijk hebben sportvissers bijzondere vangsten uit het verleden gescand voor uitsluitsel over de soort. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat visonderzoekers en biologen deze minder courante soorten hebben gemeld.

Gratis downloaden

Sportvisserij Nederland heeft de VISsenscanner-functie samen met Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl en Cosmonio Imaging BV ontwikkeld. Hierin is kennis over vissoorten gecombineerd met expertise en ervaring op het gebied van biodiversiteit en kunstmatige intelligentie om een zelflerend algoritme te ontwikkelen.

Het resultaat is een unieke tool voor automatische visherkenning die qua kwaliteit en omvang nergens anders ter wereld zijn gelijke kent. De VISsenscanner is geïntegreerd in de VISsengids app en wordt gebruikt om beter zicht te krijgen op de biodiversiteit onder water. De gratis VISsengids app is beschikbaar via Google Play en de App Store.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide