Beheer karpervisvijvers - kleine karpertjes uitzetten

2997
17 jul 2020

Door Sportvisserij Nederland is in 2019 wederom bijna 50.000 euro subsidie beschikbaar gesteld aan hengelsportsportverenigingen voor de aanschaf en uitzet van karpers in afgesloten visvijvers en de aanschaf van vijvervoer. Afgelopen jaar hebben 28 verenigingen en 1 federatie gebruik gemaakt van de regeling voor het uitzetten van kleine karpertjes.

Voor de aanschaf van vijvervoer hebben 48 verenigingen en 2 federaties subsidie gekregen. Voor een groot deel bestaat er een overlap tussen deze verenigingen. Totaal ging het om bijna 10.000 kg karper en 30.000 kg vijvervoer.

Onderzoek gezondheid karpers in visvijvers


Het bedrijf CarpCare is door Sportvisserij Nederland ingehuurd om bij 33 vijvers de gezondheid van de uitgezette karpers en de waterkwaliteit te controleren.

Het onderzoek is in het voorjaar uitgevoerd. Er zijn bij meer verenigingen problemen geweest met sterfte dan in 2018. Veelal betrof het sterftes van 10 tot 20 vissen. Er was niet één duidelijke oorzaak voor deze sterftes aan te wijzen.

Bij 13 vijvers werden grotere problemen geconstateerd. Bij 11 vijvers werden de problemen opgelost door bijvoeren. In twee vijvers waren de problemen daar te ernstig voor. Geadviseerd werd de vijvers twee weken te sluiten en speciaal voer in te brengen. Hierna waren de problemen verholpen.

-> Meer lezen (pdf)

Bron: Jaarverslag 2019 (pdf)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.