VISpas Hotspots: Kalenbergergracht

4141
07 aug 2020

In het hart van Nationaal Park Weerribben-Wieden – een schilderachtig laagveengebied in de Kop van Overijssel met volop riet, moerasbos en kilometers aan sloten – ligt het plaatsje Kalenberg. Dwars door het dorp loopt de Kalenbergergracht, die volledig in de VISpas staat. Vooral voor snoek en witvis ben je hier op de juiste plek.

Met name in het dorpje Kalenberg is de Kalenbergergracht een schoolvoorbeeld van overzichtelijk en toegankelijk water: breder dan dertig meter en dieper dan zo’n drie meter is het vrijwel nergens. De bodem is zacht, de oevers zijn grotendeels bescheid (om afkalving tegen te gaan) en stromen doet het water niet of nauwelijks. Anders dan in de aangrenzende sloten staan in de gracht zelf maar weinig 
waterplanten.

Snoek 

Net als in het omliggende gebied is snoek de dominante roofvis in de Kalenbergergracht. Vissen van 60 tot 80 centimeter vormen de hoofmoot, maar ook grotere exemplaren – tot ruim over de metergrens – komen regelmatig in het net. De beste tijd voor deze toppredator zijn de herfst en winter, waarbij november en december topmaanden zijn. Zowel trollend vanuit een boot als werpend met (middel)groot kunstaas (o.a. shads, jerkbaits, pluggen en spinnerbaits) kom je de vis doorgaans uitstekend aan de schubben. Door de geringe diepte van de gracht kan het met weinig wind ook heerlijk vissen zijn met een vliegenlat en streamer.

Witvis

Ook witvissers komen aan de Kalenbergergracht ruimschoots aan hun trekken. Brasem, kolblei, blank- en ruisvoorn, maar ook kleine baars zijn goed vertegenwoordigd zodat de kans op een gevarieerde vangst aanzienlijk is. De vaste stok is het beste ‘wapen’ omdat een voerkorf al snel wegzakt in de blubberbodem – een extra reden om licht voer te gebruiken. Pas vissend vanaf de kant ook goed op met het afsteken van je hengel: op veel stukken loopt een smal fietspad pal langs het water. Kies in de zomermaanden geen al te lange hengel (hooguit zeven meter) zodat je de pleziervaart niet onnodig hindert.

Trailerhellingen

Vissen kan aan de Kalenbergergracht heel goed vanaf de kant, maar varend is nog veel meer water te verkennen. Verhuurbedrijven in het dorp bieden fluisterboten aan en traileren kan onder meer in Wetering- Oost aan de A.F. Stroïnkweg. Hier is het gebruik van de helling gratis en kun je ook vrij parkeren. Let erop dat lang niet al het water in 
de Weerribben- Wieden in de VISpas staat. De VISplanner geeft duidelijkheid.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.