Wist je dat: groepsjagers

4357
08 aug 2020

Iedereen die op baars vist zal het fenomeen herkennen: twee of meer baarzen die het kunstaas tot bijna onder de hengeltop volgen en verwoede pogingen doen om dit te verorberen. Een spectaculair gezicht en een overduidelijk bewijs dat de baars een echte groepsjager is.

Baars is een dagactieve zichtjager en heeft daarom een voorkeur voor heldere water. In de ochtendschemering vormen ze scholen die vanuit het ondiepe naar het open water trekkenom te jagen. Deze scholen tellen vaak wel 50 tot 200 vissen – in de zomer zijn de scholen kleiner dan in de winter – van dezelfde jaarklasse (oudere dieren hebben een voorkeur voor de diepere waterlagen en leven in kleinere scholen of solitair). In de avondschemering keren de baarzen weer terug naar de oeverzones en vallen de scholen uiteen.

Samen sta je sterk

Jagen in groepen komt meer voor in de dierenwereld. Wolven en leeuwen vormen bijvoorbeeld groepen om efficiënt op grotere prooien te jagen. Baarzen gaan niet voor groot, maar vormen tijdens de jacht een groep om zoveel mogelijk vis te kunnen vangen. De prooivissen bestaan vooral uit blankvoorn, ruisvoorn en alver – soorten die grote scholen vormen om minder snel ten prooi te vallen aan roofvissen. Als een snoek of snoekbaars zo’n school nadert, houden honderden ogen dat in de gaten. Bij een aanval zet de school razendsnel een ontsnappingsmanoeuvre in en negen van de tien keer druipt de roofvis hongerig af. Dat is de kracht van schoolvorming.

Slimme tactiek

Door zelf ook een school te vormen, zijn baarzen schoolvormende prooivissen alsnog te slim af. Een groep baarzen kan zo’n school namelijk opbreken in kleinere schooltjes en individuele vissen, waarna die relatief gemakkelijk te vangen zijn. De tactiek is om samen te werken en elkaar wat te gunnen. Een aantal baarzen schiet met volle vaart op de school prooivis af, zodat er paniek ontstaat en de zwerm opsplitst in kleinere groepen. Die minischooltjes worden vervolgens belaagd door groepjes baarzen. Prooivissen die de school in hun eentje verlaten vormen het gemakkelijkste slachtoffer en zijn als eerste de pineut.

Natuurlijke selectie

Niet alleen het jagen in scholen, maar ook zijn grijptechniek maakt van Perca fluviatilis een geduchte rover. De baars pakt zijn prooivis namelijk bij de kop. Zou een baars in zijn eentje jagen, dan moet hij tijdens de aanval soms omslachtig draaien waardoor de prooi kans heeft om te ontsnappen. Bij het groepsgewijs jagen zijn er altijd wel een paar prooivissen die de verkeerde richting kiezen en zo de opengesperde bek van een baars inzwemmen. Zieke en zwakke visjes worden daarbij eerder gepakt, wat zorgt voor het behoud van een gezonde visstand.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.