Vissen bij langsdammen

3965
05 aug 2020

Sinds enkele jaren liggen er zogenaamde langsdammen in de Waal nabij Tiel. Deze constructies – een nieuw concept in het Nederlandse rivierbeheer – bestaan uit stenen dammen in de vaargeul, die parallel aan de oever liggen in plaats van haaks erop.

De effecten van de langsdammen worden onderzocht door WaalSamen, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit, Universiteit Twente, BLN-Koninklijke Schuttevaer, Hengelsportfederatie Midden Nederland en Sportvisserij Nederland. Van 2016 t/m 2019 werd de visstand bij de langsdammen bemonsterd. Daarbij werden veel bijzondere soorten gevangen, zoals de Atlantische forel, zalm en elft.

Bijzondere hengelvangsten

Onderdeel van het onderzoek is het vissen met de hengel, waarbij middels wedstrijden data wordt verzameld over de vissoorten die hier te vangen zijn. Ook bij die hengelvangsten zitten vaak bijzondere soorten, zoals de blauwneus en donaubrasem. De bedoeling is om jaarlijks dit soort wedstrijden te organiseren om zo een langlopende dataset te creëren.

Aanmelden & meedoen

Lijkt het jou leuk om met zo’n wedstrijd mee te doen en met je vangsten bij te dragen aan de wetenschap? Op 19 september vindt de eerstvolgende wedstrijd plaats! Aanmelden kan via de website van Hengelsportfederatie Midden Nederland, waar je ook aanvullende informatie over de wedstrijd vindt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.