Sportduikers doen een clean up boven de Wadden

2705
12 sep 2020

Een duikteam, bestaande uit 30 vrijwilligers, start maandag 14 september met een 13-daags schoonmaakevenement. Op 18 verschillende wrakken verwijderen de ervaren duikers verloren lading afkomstig uit containers van de MSC Zoe. Ook nemen ze ander afval mee zoals verspeelde visnetten en vislood. Er wordt gevaren vanuit de haven van Lauwersoog met 2 duikschepen: de Aquila en de Bernicia.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip MSC Zoe 342 zeecontainers in de Noordzee boven de Waddeneilanden. De schatting over de nog vermiste lading is 800.000 kg. Als het afval niet wordt geborgen, valt het op korte of lange termijn uiteen en verdwijnt het in het milieu.Het duikteam duikt op de locaties ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog net buiten de vaarroute die het containerschip heeft afgelegd. In dit gebied hebben enkele vrijwilligers afgelopen juli een voorverkenning gedaan. Er zijn 45 locaties gescand en daarbij is vastgesteld dat er nog steeds verloren lading ligt en een schoonmaakactie van belang is.

Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op de wrakken. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat deze boven de zandbodem uitsteken. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vastzit of deels onder het zand is verdwenen.

Daarnaast zijn veel wrakken aangemerkt als historisch erfgoed wat een voorzichtige benadering bij het opruimen vereist. De vrijwilligere duikers verwijderen het afval voorzichtig met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren en het wrak niet verder te beschadigen.

Gerelateerde berichten
19 mrt 2020 Vrienden van de Noordzee 2244 Sportvisserij Nederland is Vriend van de Noordzee en ondersteunt zo Stichting Duik de Noordzee Schoon. Deze stichting bestaat uit enthousiaste vrijwilligers die middels duikexpedities scheepswrakken schoonmaken en daarbij de schoonheid van de Noordzee in beeld brengen. 15 jul 2019 Duikexpeditie vindt nieuwe diersoort voor Nederland en onderzoekt onbekende onderzeeboot op de Noordzee 2693 Het team van 28 duikers van Duik de Noordzee Schoon heeft afgelopen week actief deelgenomen aan de zoektocht naar de laatste nog vermiste Nederlandse onderzeeboot, de O13. Met de multibeam sonar werden 76 objecten gescand. Op 16 daarvan is gedoken. Eén van de wrakken was een onderzeeboot waarvan de precieze identiteit nog niet kon worden vastgesteld. Helaas voor de nabestaanden bleek dit niet de O13 te zijn. Zondag kwam het duikteam rond 15:00 uur terug in de haven van Scheveningen. 03 aug 2017 Duikexpeditie verkent uniek Noordzeegebied Borkumse Stenen 4107 Stichting Duik De Noordzee Schoon,Stichting De Noordzee en OCEANA zijn uitgevaren om onderzoek te doen bij de Borkumse Stenen; ze verzamelen biologische gegevens en brengen het gebied in kaart. Het gebied is uitzonderlijk door het grind, grote keien en velden van schelpkokerwormen die een natuurlijk Noordzeerif vormen. Zij onderzoeken de verspreiding en conditie van verschillende bodemdieren en wat het effect van menselijke verstoring hierop is. Dit initiatief is onderdeel van een twee maanden durende Noordzee expeditie die mogelijk is gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. 04 jul 2017 Videocompilatie duikexpeditie Noordzee (video) 4466 De Stichting Duik de Noordzee Schoon kijkt terug op een succesvolle tiendaagse expeditie bij de Doggersbank. In dat gebied, ten oosten van NoordEngeland, heeft het expeditieteam nieuwe en zeldzame diersoorten ontdekt, zijn onbekende wrakken doorzocht en is een recordaantal visnetten opgeruimd. Check de video's!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.