Vissen voor de wetenschap

2453
20 okt 2020

Op zaterdag 19 september werd ter hoogte van Tiel in het kader van visstandonderzoek alweer voor de zevende keer achter de langsdammen gevist. Bij de zorgvuldig bijgehouden vangsten zaten enkele schitterende vissen.

Tijdens de wedstrijd kwamen opvallend veel grote blauwneuzen boven water. Juist deze forsere exemplaren – die zich goed lieten vangen met de feederhengel en flink partij gaven – waren ook voor de wetenschap een mooie bonus, omdat ze bij het reguliere onderzoek nauwelijks worden gevangen. Verder bestond de vangst uit veel kleine witvis en grondels, enkele grote windes, brasems en bakstenen van blankvoorns. Er werd zelfs een jonge barbeel gevangen; een feestje voor de sportvisser die eens wat anders wil!

Effect van langsdammen

De wedstrijden aan de Waal zijn onderdeel van jarenlang onderzoek naar de effecten van de langsdammen. Doel ervan is om vast te stellen hoe de nieuw aangelegde dammen in de lengte van de rivier de sportvisserij beïnvloeden en vissen te vangen die met het reguliere onderzoek nauwelijks worden aangetroffen. Onderzoekers bouwen zo een langlopende set aan vangstdata op, waarmee veranderingen in de visstand te volgen zijn. Dit onderzoek is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit, Universiteit Twente, BLN-Koninklijke Schuttevaer, Hengelsport Federatie Midden Nederland en Sportvisserij Nederland. Sportvisserij Nederland organiseert de viswedstrijden jaarlijks samen met Hengelsport Federatie Midden Nederland.Loodvrij

Om het vissen met loodalternatieven onder sportvissers te stimuleren, werd de wedstrijd op 19 september volledig ‘loodvrij’ gevist. Alle deelnemers ontvingen aan het begin van de wedstrijd een pakket met loodvrije (stalen) voerkorven tot 100 gram, waarmee zij prima konden vissen én vangen in de harde stroming van de Waal. 

Volgend jaar weer

Ook volgend jaar staat de wedstrijd weer op de planning. Wil jij ook eens een dag op een prachtige plek aan de Waal vissen en zo bijdragen aan visstandonderzoek? Hou dan ook volgend jaar de berichtgeving goed in de gaten en schrijf je tijdig in via www.sportvisserijnederland.nl.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.