Pollak in Nederland

3910
31 okt 2020

Pollak wordt in Nederland niet zo heel vaak gevangen, maar toch lijkt het erop dat deze vis uit de orde van de kabeljauwachtigen aan een voorzichtige opmars bezig is in ons deel van de Noordzee.

De pollak lijkt veel op de koolvis, vandaar de bijnaam ‘witte koolvis’. Het verschil zie je aan twee kenmerken: pollak heeft een grotere en bredere onderkaak en diens zijlijn is donker met een sterke knik net boven de borstvinnen – de koolvis heeft een rechtere zijlijn die licht van kleur is.

In vergelijking met zuidelijker en noordelijker gelegen landen (zoals Frankrijk en Noorwegen) zwemt er langs de Nederlandse kust vrij weinig pollak. Mogelijk valt dit te verklaren door het ontbreken van een rotsachtige kust en kelpvelden. Toch melden diverse schippers van charterboten dat ze de laatste jaren meer pollak vangen dan voorheen.

Ook vanaf de kant wordt met enige regelmaat pollak gevangen – zoals het exemplaar op deze foto, die op Maasvlakte 2 werd gevangen. Mogelijk is de vis dus bezig aan een voorzichtige opmars.

Mooie sportvis


Dat zou mooi zijn, want pollak is een sportvis van de bovenste plank. Het is een erg sterke vis die bovendien snel groeit en heel groot kan worden. Volwassen vissen zijn 30-50 cm lang, maar in uitzonderlijke gevallen kan de pollak een lengte van 130 cm bereiken.

Wil je in Nederland kans maken op pollak, dan zijn de wrakken op de Noordzee in de zomerperiode de beste optie. Kleinere pollakken worden ook wel tussen de blokken van de pieren of havenhoofden gevangen.Flink tempo maken


Vissend vanaf de boot boven een wrak kun je pollak vangen met onder meer verenpaternosters, deltavisjes, shads en pilkers. Daarbij vis je in een rechte lijn en mag je gerust flink wat tempo maken, want pollakken houden van kunstaas dat snel omhoog wordt gedraaid. 

Aanbeten kun je dus ook hoger in de waterkolom verwachten. Zagers zijn ook prima aas voor pollak, maar hiervoor geldt eveneens dat je ze actief moet presenteren in plaats van deze passief op de bodem aan te bieden.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.