Zonnebaars - vangsten melden

5943
09 dec 2020

Op de lijst van Invasieve soorten die door de Europese Unie is vastgesteld staan twee vissoorten die in Nederland voorkomen. Dit zijn de zonnebaars en de blauwband. Sportvissers kunnen helpen de verspreiding van deze soorten in beeld te brengen door hun vangsten te melden op het vangstenplatform Mijnvismaat.

In de nieuwsbrief “Kijk op exoten nr 33” wordt nader ingegaan op deze twee speciale vissoorten.

De zonnebaars is een kleurrijke vis die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Door zijn fraaie uiterlijk wordt hij in Nederland al meer dan een eeuw verhandeld als aquarium- en vijvervis. Door het loslaten van deze “huisdieren” zijn ze terecht gekomen in allerlei openbare watergangen en komt inmiddels voor in alle provincies.

De vis wordt regelmatig met de hengel gevangen en daarom kunnen juist sportvissers goed helpen om het voorkomen van deze soort in kaart te brengen voor het ministerie van LNV. Met name in vennen heeft de zonnebaars een negatieve impact op vele andere bewoners van een ven. De zonnebaars mag daarom sinds deze zomer niet meer verhandeld worden.

Meer lezen over de zonnebaars én over de blauwband? Lees dan de nieuwsbrief Kijk op exoten nr. 33. Er staat ook een lezenwaardig artikel in over sportvissers die uitheemse rivierkreeften vangen.Sportvisserij Nederland werkt samen met o.a. RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) om informatie over invasieve exoten te verzamelen en inzichtelijk te maken voor het ministerie van LNV. Help zelf mee door jouw vangsten te melden op MijnVISmaat.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.