Prijsvraag: hoe vang je exotische rivierkreeften weg?

2707
08 dec 2020

Op steeds meer plaatsen in het land zitten gemeenten in hun maag met exotische rivierkreeften die in massale aantallen voor overlast zorgen. Waterbeheerders hopen middels een prijsvraag een effectieve vangsttechniek voor het dier te vinden.

Hoe fraai gekleurd en imposant deze geschaarde diertjes ook ogen, de problemen die ze veroorzaken zijn vaak niet gering. Zo kunnen de tunnels die ze in dijken en keringen graven in het ergste geval tot overstromingen leiden. Ook zorgen ze voor een afname in biodiversiteit omdat ze veel andere, inheemse soorten opeten. Met hun scharen knippen ze waterplanten door die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit en bij het graven komen voedingsstoffen los uit de bodem, waardoor het water troebel wordt. Ook sportvissers hebben soms last van de diertjes, bijvoorbeeld omdat ze het haak-aas aanvreten.

Meedoen

Heb jij ideeën over nieuw te ontwikkelen vangtuigen voor rivierkreeft of voor verbeterde versies van bestaande oplossingen? Doe dan mee aan de prijsvraag van Hoogheemraadschap Delfland en misschien win jij wel een van de geldprijzen. Op de website van het initiatief lees je hoe je meedoet en waar je idee aan moet voldoen. Je idee(ën) indienen kan tot 13 januari 2021.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.