Onderzoek zuidelijke randmeren halverwege

3195
11 dec 2020

Sportvisserij Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland voeren sinds 2018 samen met de twee beroepsvissers van de Zuidelijke Randmeren (Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw) hier een groot, vierjarig visstandonderzoek uit. Het onderzoek is halverwege en heeft al interessante resultaten opgeleverd.

In het kader van onderzoek vissen de beroepsvissers van 2018 t/m 2022 niet met sleepnetten op brasem, kolblei en blankvoorn en wordt periodiek de gehele visstand gemonitord. Omdat de brasempopulatie voor sporten beroepsvisserij extra belangrijk is, wordt ook de migratie van brasem onderzocht. Dit gebeurt samen met Wageningen Marine Research. In totaal zijn zestig brasems van de Zuidelijke Randmeren en honderd brasems van het IJssel- en Markermeer in 2018 en 2019 voorzien van een zender. Deze vissen zwemmen er lustig op los.

Zwemroutes in kaart

Uit de eerste resultaten blijkt onder meer dat de brasems vanuit de Zuidelijke Randmeren regelmatig naar het Markermeer trekken en bovendien uitstapjes maken naar bijvoorbeeld de Eem. Momenteel vertoeft één brasem op het IJ en één op de Veluwe Randmeren. Eén vis is zelfs helemaal via het IJsselmeer naar de IJssel gezwommen! Opvallend is dat de brasems niet samen zwemmen met de groep waarin
ze zijn gezenderd en teruggezet. De onderzoekers van Sportvisserij Nederland houden de zwemroutes van de brasems de komende jaren nauwlettend in de gaten.

In deze video vind je meer informatie over het onderzoek.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.