VISpas Hotspots: Het Oude Maasje

6987
25 jan 2021

Nadat de Maas in 1273 ter hoogte van Hedikhuizen was afgedamd, bleven stroomafwaarts soms flinke delen van de oude rivierbedding over. Een van deze zogenoemde ‘Oude Maasjes’ is het dertien kilometer lange stuk ter hoogte van Waspik (op de foto rechts), dat al sinds vele jaren volledig in de VISpas staat.

Met een flauwe slinger doorkruist het Oude Maasje uitgestrekte weilanden, om ter hoogte van Raamsdonksveer in de Bergse Maas uit te monden. De noordelijke oever is het best bereikbaar dankzij de naastgelegen openbare weg en de dertig visstekken die Sportvisserij 
Zuidwest Nederland – de visrechthebbende van het water – er zo’n vijf jaar geleden aan liet leggen. Om de plantengroei te temmen, staan in het voorjaar van 2021 op deze stekken harksessies gepland. De van nature harde bodem bestaat uit klei en zand en in de vaargeul (op
35 meter afstand tot de oever) is het zo’n 3,5 meter diep. Bij hoogwater – meestal ’s winters – kan het water flink stromen.

Witvis

Regionaal staat het Oude Maasje bekend als een uitstekend wedstrijd- en witviswater. In het voorjaar zijn er met de vaste stok (vanaf een meter of zeven) en de feeder bakken van brasems te vangen, in de zomermaanden vooral voorn en bliek (jonge brasem) en in het najaar een mix van alle voorkomende soorten witvis. Feedervissers kunnen doorgaans met korfjes van 30 tot 60 gram uit de voeten, terwijl voor het vaste stokvissen een hengellengte vanaf 7 meter volstaat. In het ‘wedstrijdboek’ op de federatie- website staat de planning voor de 30 tot 35 wedstrijden die jaarlijks aan de noordoever worden gevist.

Roofvis

Roofvissers kunnen zowel struinend als varend terecht aan het Oude Maasje. Door het steeds helder wordende water domineren snoek en baars de vangsten, maar ook snoekbaars, winde en roofblei komen er voor. Met de boot is het water vanaf de Bergse Maas en via  betaalde trailerhellingen bereikbaar. Ook voor de bellyboat leent het water zich goed, al vergt de pleziervaart en watersport 
wel extra alertheid. Tip: beperk je tot het stuk ten oosten van Waspik, zodat je de grote scheepvaart mijdt.

Karper

Van nature heeft het Oude Maasje een mager karperbestand, zo toonde onderzoek in
2013 aan. Daarom zette de karperwerkgroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland hier in 2018 een flinke partij schub en
spiegelkarpers uit. Door de open verbinding met het rivierengebied wisselt het bestand nog altijd sterk en blijft het Oude Maasje een water voor karpervissers die niet opzien tegen een uitdaging. Wie investeert met voercampagnes en door scherp te observeren, kan tegen fraaie verrassingen aanlopen. Vangsten van vissen tot 20 kilo zijn bekend.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.