Vuurdoop - RVS jigkoppen

2034
22 feb 2021

De keuze voor de milieubewuste roofvisser wordt steeds groter. Zo heeft het Duitse hengelsportmerk Iron Claw een serie roestvrijstalen jigkoppen uitgebracht. Deze RVS jigheads bestaan voornamelijk uit ijzer, wat een gunstige invloed heeft op de prijs.

Het aanbod van loodalternatieven is de laatste jaren sterk gestegen. In de roofvisserij wordt daarbij veel gebruik gemaakt van tungsten als werpgewicht. Nou is dit metaal een prima alternatief voor lood – het is harder en heeft een hoger soortelijk gewicht – maar hier hangt wel een prijskaartje aan. De roestvrijstalen jigkoppen van Iron Claw zijn doordat ze goeddeels uit ijzer bestaan een stuk goedkoper dan tungsten. Niet geheel onbelangrijk als je de overstap naar milieuvriendelijk vissen wilt maken.Brede range

Deze prima loodvervangers scoren echter niet alleen goed op het prijsvlak. Zo zijn de jigkoppen slechts een fractie groter dan hetzelfde gewicht in lood, zodat de presentatie van het kunstaas verfijnd blijft. De haken zijn van de bekende Noorse producent Mustad, dus stevig en vlijmscherp. Het mooiste is misschien wel dat de RVS jigheads in een brede range verkrijgbaar zijn: van 5 tot en met 35 gram en in zes
verschillende haakgroottes (maat 1/0 tot en met 8/0). De zwaarste en grootste variant is bijvoorbeeld zelfs geschikt voor de bootvisserij in kustwater en relatief ondiep zeewater.

Klein hobbeltje

De duurzame insteek bij dit product vinden we ook terug in de verpakking: die is 100% biologisch afbreekbaar (zowel het karton als het plastic). Het enige puntje van kritiek is de weerhaak die dient om de softbait te fixeren. Deze is gemaakt van een zinklegering – niet het meest milieuvriendelijke materiaal – omdat een ander metaal praktisch niet uitvoerbaar was. Desalniettemin krijgen de RVS jigkoppen van Iron Claw van ons het stempel ‘oké’. Houd er wel rekening mee dat deze jigkoppen vanwege het complexere productieproces en de hogere materiaalkosten iets duurder zijn dan hun loden evenknie.

Doe mee en win

Abonnees van Hét VISblad maken kans op één van de tien duo’s Iron Claw jigkoppen die Saenger ter beschikking stelt.
MEEDOEN? Stuur dan vóór 10 maart een e-mail naar hetvisblad@sportvisserijnederland.nl o.v.v. ‘Iron Claw’ plus je naam en adres. De winnaars maken we bekend via Facebook.


De Iron Claw RVS jigheads zijn te koop voor € 4,50 tot € 7,95 bij Hengelsport Perfect Catch.
Meer info:
www.saenger-tts.de

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.