'Kleine' records (video)

3484
04 mrt 2021

Bij recordvissen denk je al snel aan hele grote vissen zoals snoek en meerval. Maar ook een visje van 20 cm kan al een record zijn als de soort niet veel groter wordt. Zo werden onlangs de records van de zonnebaars en Kesslers grondel aangescherpt.

Luc van Peteghem viste in Zeeuw-Vlaanderen op karper met een mestpiertje, maar ving een zonnebaars. Helaas had hij geen meetlint bij zich, maar Luc vond de vis wel érg groot voor een zonnebaars dus hij bewaarde hem in zijn net. Vervolgens vroeg hij een man die in de buurt stond te klussen om een rolmaat en ontdekte hij dat de vis het toenmalige record met twee centimeter verbrak. Luc is met deze vis van 18 cm de trotse eigenaar van het nieuwe Nederlandse record zonnebaars.Kesslers grondel


Ondanks het uitzonderlijk lekkere weer wilde de roofvis op 24 februari niet bijten bij Viggo Mégard en zijn vismaten. Daarom verzamelde Viggo snel een paar wormen om het even op grondels te proberen. Na een aantal kleine exemplaren ving hij plots een gigant van een Kesslers grondel. Een van zijn vrienden grapte dat dit een Nederlands record zou zijn. Na een check op BNRZ (Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen) kwamen ze er achter dat Viggo met deze vis van 20 cm het oude record met 2 cm verbeterd had.


Zo meet je een vis


Meet dus niet alleen grote vissen, want ook ‘kleintjes’ kunnen een record zijn. Kijk op www.bnrz.nl wat de huidige records zijn van vissoorten die wat kleiner blijven. Vis je ook op zee? Check dan www.ncrz.nl voor de huidige records van de zeevissen. Bijkomend voordeel is dat de records van kleine soorten meestal nog niet zo scherp staan als die van de grote soorten. Je maakt dus sneller kans op een officieel Nederlands record. Hoe je een vis goed opmeet en vastlegt voor een potentiële recordclaim zie je in deze video:Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.