Kongeraal in de lift

4066
20 mrt 2021

Vorig jaar vingen sportvissers meer kongeralen dan ooit tevoren. Ook onderzoekers, beroepsvissers en strandjutters meldden in 2020 meer vangsten en waarnemingen van deze bijzondere aal.

De kongeraal (Conger conger) kan 2,75 m lang worden en meer dan 100 kilo wegen. Dit is dus duidelijk een andere soort dan de aal die
we in ons zoete en zoute water aantreffen. Dat zie je ook duidelijk aan de bek. Die is onderstandig, waarbij de bovenkaak meestal iets uitsteekt ten opzichte van de onderkaak, en voorzien van een fors gebit (een beet kan zo een vinger afrukken, dus duikers houden altijd gepaste afstand van deze vis). Kongeralen houden van rotsachtige bodems – ze zijn niet voor niets meestal donkergrijs gekleurd – en kunnen zowel in diep als ondiep water worden aangetroffen. Hier zoeken ze naar voedsel zoals vis, kreeftachtigen en (pijl)inktvissen.

Vaste bewoner


Tot vorig jaar was een ‘bescheiden’ kongeraal van 59 cm het Nederlands record. Deze vis werd in 1979 gevangen, dus we kunnen stellen dat de kongeraal voor 2020 een zeldzaamheid was in ons land. Verleden jaar werden echter maar liefst vier kongeraal-claims ingediend bij de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ). Van deze vissen – allemaal exemplaren van zo’n 60 à 70 cm lang – was die van Paul Roos met 76 cm de grootste. Opvallend is dat de gemelde kongeralen in mei, september, november en eind december zijn gevangen. Het lijkt er dus op dat deze soort tegenwoordig het hele jaar onder de kust zit. Echte grote exemplaren zijn bij ons nog niet aan de hengel gevangen, maar strandvondsten van aangespoelde, dode exemplaren tonen aan dat die wel aanwezig zijn. Deze trend staat niet op zichzelf, want ook in België en aan de Engelse zuidkust is een duidelijke toename in vangsten en meldingen te zien.

Leefomgeving


Behalve rotsachtige bodems kunnen ook scheepswrakken of oude kademuren dienen als schuilplaats voor de kongeraal. Kleinere exemplaren – tot ongeveer één meter – blijken niet gebonden te zijn aan deze leefomgeving en komen ook voor op zandbodems. Zo kwamen de in Nederland gevangen vissen lang niet allemaal van tussen de blokken vandaan. Pieren en havenhoofden zijn wel de meest kansrijke plekken als je een kongeraal wilt proberen te vangen. Probeer het dichtbij tussen de blokken, maar kijk niet gek op als een verre worp op het zand kongeraal oplevert. Vang je een exemplaar groter dan 76 cm? Meld hem dan als record via NCRZ.nl. Meld
kleinere vissen via de gratis MijnVISmaat app zodat we de opmars en verspreiding van de kongeraal in ons land nauwgezet kunnen volgen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.