Bondscoaches WK Streetfishing blikken vooruit

3604
31 mrt 2021

Streetfishing is al jarenlang aan een opmars bezig in Nederland, maar geldt pas sinds 2018 als een officiële discipline binnen de wedstrijdvisserij. Met de aanstelling van twee heuse bondscoaches lijkt de erkenning voor de sport nu compleet.

Sportvisserij Nederland startte de zoektocht naar bondscoaches in verband met het naderende WK op 20 en 21 november, dat plaatsvindt in eigen land. De bond gaf het roer vol vertrouwen aan Dennis Horvath en Sander Groenenboom. “We denken met dit koppel de juiste combinatie van ervaring en vernieuwing binnen te halen”, laat Piëtte van Hoorn, Hoofd Wedstrijden optekenen. “Met het eerste WK Streetfishing willen we met een zo sterk mogelijke bezetting aantreden, helemaal omdat het in Nederland is. Dit geldt natuurlijk ook voor de bondscoaches die Team Holland daar begeleiden. We denken dat we met het aantrekken van Dennis en Sander onze medaillekansen verder hebben vergroot.”

Kwaliteiten herkennen

Ook de bondscoaches zelf zijn verheugd met hun functie en kijken reikhalzend uit naar de ‘vuurdoop’ van hun teams in november. De twee kenden elkaar al langer uit het streetfishing-wereldje en via social media. “Toen ik via een vriend hoorde dat Sportvisserij Nederland op zoek was naar bondscoaches, heb ik me spontaan gemeld,” blikt Sander terug op zijn aanstelling. “Ik legde onder meer uit hoe ik het van nature leuk vind om de kwaliteiten in sportvissers te herkennen. Cruciaal is voor mij bijvoorbeeld dat iemand niet lukraak wat werpt, maar gericht en onderbouwd zijn stekken en technieken kiest. Daarna komt voor mij pas de beheersing van die technieken, want dat is te trainen.” Dat Sander de functie kreeg, stemt hem trots. “Maar ik ben ook blij met de ervaring van Dennis aan mijn zijde, want eerlijk is eerlijk: ik ben nog wel jong.”

 
Sander Groenenboom blaakt van het vertrouwen in de kansen van Nederland op het WK Streetfishing.

Vol vertrouwen

Sander blaakt van het vertrouwen in de kansen van Nederland op het WK. “Als organiserend land zijn we natuurlijk in het voordeel: streetfishing is populair in Nederland en ‘onze’ deelnemers hebben volop stekkenkennis in elke stad. Bovendien gaan we in de maand voorafgaand aan het kampioenschap volle bak trainen. Ik ben benieuwd hoe het evenement eruit gaat zien en hoe andere landen de wedstrijden gaan aanpakken. Frankrijk zie ik als een sterke concurrent, België als een goede tweede en Duitsland doet ook goed mee. Het is aan ons als bondscoaches om Nederland te zijner tijd het best te laten presteren.”

 
Dennis Horvath: “In elke stad moeten we vis kunnen vangen en dat gaan we ook laten zien.”

Tactisch spelletje

Dennis leeft net zo hard toe naar het WK en ziet een goede balans met Sander. “Ik ben wat ouder en misschien ook wat rustiger, terwijl Sander de scherpste kijk heeft op nieuwe technieken. Ik doe het spelletje wel al veel langer. Daardoor herken ik niet alleen gedrevenheid, maar ook de platte discipline die nodig is om resultaat te bereiken. Vergis je niet: streetfishing kan heel intensief zijn. Je bent continu aan het werpen en lopen – bij een wedstrijd van 6 uur soms wel 10 kilometer – en dat alles in opperste concentratie. Bovendien is het een tactisch spelletje waarbij je qua stekken wendbaar moet zijn.” Wat de locatie voor het WK wordt, is Dennis redelijk om het even. “In elke stad moeten we vis kunnen vangen en dat gaan we ook laten zien.”

Opzet WK

Het WK Streetfishing vindt plaats op 20 en 21 november in Nederland, in een nog nader te bepalen stad. Alle deelnemende landen bestaan uit twee teams van vier personen met per team één reserve. De Nederlandse bondscoaches selecteren ‘hun’ deelnemers ná het NK en hebben dan een maand om de teams klaar te stomen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.