Vangsten scannen en meten

2700
27 apr 2021

Heb jij een vis gevangen waarvan je betwijfelt wat voor soort het is? Met de VISsenscanner bij de hand heb je binnen een paar tellen duidelijkheid. Door een vis zorgvuldig te meten en daarvan een foto in te sturen, maak je bovendien kans op een officieel record.

Een vissoort herkennen is soms niet eenvoudig, mede door de opkomst van hybrides (kruisingen). Gelukkig herkent de VISsenscanner – onderdeel van de VISsengids app – alle 75 in Nederland voorkomende zoetwatervissen en sinds kort ook de 72 meest gevangen zeevissoorten in de Noordzee.

De applicatie werkt heel eenvoudig: in de gratis VISsengids app klik je op de scanknop rechtsboven, waarna je een foto maakt van de zijkant van de vis en vervolgens de app het werk laat doen. Binnen enkele seconden zie je op je scherm automatisch welke soort het hoogst scoort en weet jij dus welke vis je hebt gevangen. Hoe de VISsenscanner precies werkt, zie je in deze
video
.

 

Records claimen

Niet alleen de soortnaam, maar ook de juiste lengte van een vis luistert soms nauw – zeker als je een record vermoedt. Bij recordvissen denk je waarschijnlijk al snel aan hele grote vissen zoals snoek en meerval, maar ook een visje van pakweg 20 centimeter kan een record zijn als de soort niet veel groter wordt.

Op www.bnrz.nl vind je alle huidige zoetwaterrecords en op www.ncrz.nl die van de zeevissen – ook van vissoorten die wat kleiner blijven. Bijkomend voordeel van kleine soorten is dat de records meestal nog niet zo scherp staan, waardoor je  sneller kans maakt op een verbetering. Op de genoemde websites kun je overigens ook je recordclaim indienen. In de gratis MijnVISmaat app kun je mooie en bijzondere vangsten altijd delen, ook als het (waarschijnlijk) geen recordvis is.

Zo meet je een vis

Belangrijk bij het insturen van een mogelijke recordvangst is dat je de vis op de juiste wijze meet. Wist je bijvoorbeeld dat de vis op het meetlint moet liggen en niet andersom?


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide