Vooruitblik WK Dames met bondscoaches

1857
15 aug 2021

Het 27e WK Dames zoetwatervissen dat volgend weekend plaatsvindt aan de Lage Vaart bij Lelystad, bezorgt ook de bondscoaches de nodige spanning. Beide heren staan te trappelen om een gooi te doen naar de wereldtitel. Sportvisserij Nederland – organisator van het evenement – sprak het duo voorafgaand aan de trainingsweek.

“Doordat het WK Dames Zoet vorig jaar van de wedstrijdkalender werd gehaald, heeft de voorbereiding nu al twee jaar geduurd. De tactiek is dan ook al een hele poos geleden bepaald”, zegt bondscoach Stefan Verhoeven. “De visserij op dit water verschilt sterk door het jaar heen. Door in ongeveer dezelfde omstandigheden te trainen hebben we een aardige basis om op voort te borduren. Dat extra jaartje voorsprong komt dus stiekem goed van pas.”

Mentale training

Verhoeven en zijn collega Jan van Schendel hielden afgelopen jaar vooral online contact met hun team. “Omdat we maar zeer beperkt naar de waterkant konden, hebben we meer gefocust op zaken zoals mentale training. Corona had merkbaar impact op het mentale gestel: daar waar het altijd alleen maar over vissen ging, speelde veiligheid nu ook ineens een rol in sommige koppies. Voor ons als coaches was het zaak om de focus weer volledig op het vissen te krijgen. Aan de waterkant merkten we ook dat de dames het samen vissen enorm hebben gemist”, zegt Verhoeven. “Het sociale aspect van de wedstrijdsport moet je niet onderschatten.”

Gemengde visserij

Uit de trainingssessies tot dusver bleek dat de visserij tijdens het WK vermoedelijk gemengd zal zijn. “In bepaalde vakken zal de grote brasem (2 tot 3 kilo per stuk) de doorslag gaan geven, maar die vissen zwemmen niet overal”, zegt bondscoach Jan van Schendel. “Zit je in een vak waar de brasem niet dik is gezaaid, dan gaat kleine vis – zoals voorn en baars – de hoofdrol spelen. Het wordt tactisch gezien dus heel interessant.”

 
Bondscoach Jan van Schendel: "Onze doelstelling is eremetaal, het liefst goud."

“Doelstelling eremetaal, het liefst goud”

Gevraagd naar de kansen van de Oranje equipe, bouwt Van Schendel ondanks het thuisvoordeel (‘niemand is zo goed voorbereid als wij’) enige reserve in. “We vissen in eigen land dus het doel is een medaille – het liefst een gouden, maar er zijn meer teams die daar aanspraak op kunnen maken. In onze ploeg zitten diverse individueel wereldkampioenen, maar de teammedaille ontbreekt nog. Op dat vlak boeken we vooruitgang en hopelijk kunnen we die zo vurig gewenste laatste stap aan de Lage Vaart zetten.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.