MijnVismaat foto van de maand: graskarper

3125
04 aug 2021

René Beijnsberger vist geregeld gericht op graskarper. De sessie die hij begin juli achter de ‘grasmaaiers’ aan zat zal hij echter niet snel vergeten. Hij ving maar liefst vier vissen, waaronder een nieuw persoonlijk record.

Al rond half vijf ’s ochtends zat René aan de waterkant. “Normaal gesproken leg ik mijn hengels in, bouw ik mijn brolly en stretcher op en doe ik nog even een dutje omdat de vis doorgaans pas rond de middag actief wordt. Maar deze dag verliep anders.” Al na een half uur loeide de pieper en kwam de eerste graskarper op de kant. “Een vis van ongeveer 11 kg. Een uurtje later meldde de volgende zich en tijdens de dril van deze kleinere vis, liep ook de andere hengel af. Dus het kleintje met de sling terug het water in en de volgende dril kon beginnen. Na een kwartier kwam er een graskarper op de kant van 13,5 kg. Dat belooft wat vandaag, dacht ik bij mezelf.”

Speciale taktiek

Stiekem hoopte René op de graskarper van meer dan 20 kg, die naar verluidt op dit water rond zou zwemmen. “Daarom had ik mijn tactiek op deze vissoort afgestemd. Dit door met een gesoakte boilie – met als topping een popup maisje – op een slip-D rig op een bedje van partikels te vissen. Deze bracht ik met de voerboot onder overhangende takken aan de overkant, vlak onder het kantje waar het zo’n meter diep is.” De aanbeet van een graskarper is volgens René karakteristiek. “De pieper laat even kort van zich horen en dan is het vervolgens stil, alsof de vis beduusd lijkt dat hij gehaakt is. Daarna komt hij doorgaans rustig mee, om vlak voor de kant te beseffen dat er iets niet klopt en er dan direct als een speer vandoor te gaan.”

Nieuw PR!

Zo verliep het ook vlak voor het middaguur. De graskarper die René toen aan de lijn kreeg kwam meerdere keren vlak voor het net, maar ging er telkens weer vandoor. “Deze vis sprong zelfs een keer uit het net, maar uiteindelijk wist ik hem toch te scheppen. Na het wegen en maken van de foto met de Whistle app, legde ik de vis snel terug in het water zodat deze kon bijkomen. Toen deze vervolgens weg zwom, bekeek ik de foto nog eens en drong het pas tot me door: 18,5 kg graskarper – een nieuw persoonlijk record en een vangst om trots op te zijn!”

Andere vangsten


De zager die Robert Catersels eind juni voor de kust van Walcheren presenteerde, viel in de smaak bij deze imposante gladde haai van maar liefst 117 cm. Daar ga je vanzelf van shinen!


Samen met mijn vismaat tegelijkertijd een karper vangen!’ Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, dus Jan Theunissen kon zijn geluk niet op met deze dubbelvangst. Zijn karper ging trouwens voor de good old aardappel.


Hoewel de profielfoto van Aswin Doggen zijn zoete roots als roofvisser laten zien, staat hij ook aan zee duidelijk zijn mannetje. Deze fraaie zeebaars kon de shad die Aswin presenteerde niet weerstaan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.