Team Maver Zammataro nieuwe Nationaal Kampioen en winnaars ONK Dobbervissen Junioren bekend

3270
30 aug 2021

Team Maver Zammataro heeft zich afgelopen zondag aan de Lage Vaart bij Lelystad tot de nieuwe nationaal kampioen gekroond tijdens het Open Nationaal Kampioenschap (ONK) Teams. Bij het ONK Junioren – dat een dag eerder aan hetzelfde water plaatsvond – werden Keano Jansen (U15), Melloney Plasschaert (U20) en Collin Besseling (U25) kampioen.

Met een graad of 17, stevige windvlagen op zaterdag en op zondag ook miezerregen waren de omstandigheden dit weekend niet bepaald zomers. Een extra uitdaging vormde het vele kroos op het parcours, dat in het gunstigste geval tot meters uit de oever het water bedekte en met name op zondag ook verspreid door de vaart dreef. Voor de deelnemers was het zaak om daar om- en overheen te vissen. Net als een week eerder tijdens het WK dobbervissen voor dames bestond de vangst uit (zeer) kleine baars, voorn en kolblei met hier en daar een brasem als bonusvangst. Zeer secuur vissen met lichte dobbers, dunne lijnen en kleine haakjes was dan ook de sleutel tot succes.

ONK Dobbervissen Junioren

Dankzij het vereiste technische vissen hadden de coaches bij het ONK Dobbervissen Junioren volop kans om hun talenten de fijnste kneepjes uit het vak te leren en aan te scherpen. In de categorie U20 – met 43 deelnemers tevens de grootste – eiste Melloney Plasschaert knap met kampioenschap op met 7.160 kilo vis. Keano Jansen won met 2.815 kilo in de categorie U15 (19 deelnemers) en Collin Besseling met 7.950 kilo in de categorie U25 (26 deelnemers).


Ook bij het ONK Junioren bestond de bulk van de vangst uit kleine vis, waaronder jonge baars.

“Agressiever gaan vissen”

Besseling spreekt terugkijkend op zijn ‘gouden’ zaterdag van een moeizaam eerste uur, waarin hij alleen een paar kleine vissen ving. Door vervolgens agressiever te gaan vissen – met grover aas op de haak en door meer te voeren – ving hij vervolgens in korte tijd drie grotere vissen. “Tegen het eind van de wedstrijd had ik wel door dat ik mijn vak had gewonnen (met ruim 6 kilo meer dan de nummer twee, red.), maar verder was mijn beeld van het klassement beperkt”, aldus de kersverse kampioen. Collin erkent dat hij met plek A2 een gunstige loting had, maar toevallig is zijn overwinning niet. Zo’n vijf jaar geleden werd hij al eens derde en een keer tweede op het ONK.

Maver Zammataro wint ONK Dobbervissen Teams

Voor de achttien teams die zondag het ONK Dobbervissen Teams visten, was het eerder genoemde kroos hier en daar een zeer storende factor tijdens het vissen. Op sommige plekken dreven zo’n grote bedden met het groene spul voorbij dat vissen tijdelijk alleen voor of achter de voerplek mogelijk was. Team Maver Zammataro – dat in zowel in 2016, 2017 als 2019 ook al de Top Teamcompetitie Dobbervissen won en in totaal al zeven keer Nederlands kampioen werd – eiste uiteindelijk met een totaal van 20.230 kilo de overwinning op. Tweede werd HSV de Karper Voerendaal met 17.870 kilo en het Evezet Jeugdteam eindigde met 16.260 kilo als derde. Christiaan Dijkstra van team Heeren van Holland werd eerste in het individuele klassement door in vak A1 maar liefst 9.525 kilo vis te vangen.


Team Maver Zammataro kroonde zich alweer voor de zevende (!) keer tot Nederlands kampioen.

“Opnieuw nét genoeg”

“Alleen in vak A was het water helemaal vlak, verder zat iedereen vol in de wind. Secuur vissen was dus knap lastig”, blikt coach John Mulder van Maver Zammataro terug op de wedstrijd. “Door vakanties hadden we ook nog eens veel minder mensen paraat dan anders en was ik onze enige bankrunner. Ik heb me een ongeluk gelopen.” Hoewel zijn team een redelijke loting kende en de meeste teamleden goed in de vis zaten, was Mulder nog niet gerust op een goed resultaat. “Bert Aufderhaar bleef als enige van ons team alleen maar heel kleine baarsjes vangen en zijn vak was als laatste aan de beurt voor de weging. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot twaalf punten, één minder dan nummer twee. Het is voor ons al eens vaker een close finish geweest tijdens het ONK en ook nu was het dus nét genoeg.”

Volledige uitslagen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide