Meld je meervalvangsten!

2552
07 sep 2021

De Europese meerval is in ons land nog steeds in opkomst. Niet gek dus dat de vis met succes gericht wordt bevist en ook regelmatig als bijvangst in het net belandt. Waar de een de meerval als aanwinst voor de hengelsport beschouwt, is de ander vooral bezorgd over diens invloed op de visstand. Vandaar dat Sportvisserij Nederland een verspreidingsonderzoek is begonnen – en daarbij is de hulp van sportvissers hard nodig.

Tien jaar geleden is – aan de hand van hengelvangstmeldingen – een soortgelijk onderzoek gedaan naar de verspreiding van Siluris glanis in Nederland. Destijds was meerval nog relatief nieuw op veel wateren, maar tegenwoordig worden ze in steeds meer wateren gevangen. Naast de grote rivieren hebben ook kleinere watergangen zoals kanalen en weteringen een eigen meervalbestand. Omdat nog niet helemaal duidelijk is waar in Nederland overal meerval voorkomt, wordt nu een inventarisatie gedaan naar de verspreiding van deze soort. Zo kan de vergelijking worden gemaakt tussen de huidige verspreiding en die van het rapport uit 2011.

Meervalmeldpunt
Heb jij in Nederland één of meerdere meervallen gevangen? Dan zou je ons enorm helpen door via meervalmeldpunt.nl te laten weten waar en wanneer je deze hebt gevangen. Maak je geen zorgen: stekken worden niet openbaar gemaakt. De meldingen worden alleen op het niveau van zogenaamde uurhokken gepresenteerd. Zo weet niemand waar de vissen precies gevangen zijn, maar leren we wél meer over de verspreiding van meerval in Nederland. Door mee te doen maak je bovendien kans op diverse mooie prijzen die onder de vangstmeldingen worden verloot.Drie voorwaarden
Op basis van drie voorwaarden kun je checken of jij jouw meervalvangst(en) kunt melden bij het meervalmeldpunt:
• Het is een Europese meerval, gevangen in Nederland;
• De vis is gevangen op ‘openbaar’ water, dus niet op een commerciële visvijver;
• De vis is gevangen ná 1 januari 2012.

Het formaat van de vis maakt niet uit, ook kleine meerval is waardevol. Belangrijk is wel dat je een foto meestuurt, zodat kan worden gecheckt of het daadwerkelijk een Europese meerval betreft. Klik hier om te melden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.