Van vereniging verkassen - wat nu

3272
13 sep 2021

Ben jij onlangs verhuisd binnen Nederland en wil je daarom ‘verkassen’ naar een andere hengelsportvereniging in of vlakbij je nieuwe woonplaats? Check dan altijd even of de nieuwe, lokale vereniging ook bij Sportvisserij Nederland is aangesloten – zodat je de VISpas weer krijgt – en regel het uit- en inschrijven op tijd.

Inderdaad, je leest het goed: jezelf inschrijven bij een nieuwe hengelsportvereniging betekent niet automatisch dat je huidige vereniging je ook uitschrijft als lid. Dit zijn twee aparte zaken die je los van elkaar moet regelen.

Overstappen van hengelsportvereniging (HSV) staat je altijd vrij en kan zonder opgave van reden, maar in de praktijk blijkt een verhuizing meestal de drijfveer. Als lid van een vereniging in je eigen woonplaats weet je immers zeker dat je altijd de maximale vismogelijkheden hebt in de directe omgeving waar je woont.


 

Meer voordelen

 
Lid zijn van een lokale hengelsportvereniging biedt nog meer voordelen. Zo blijf je via hun website, verenigingsblad of (digitale) nieuwsbrief op de hoogte van de lokale regels en richtlijnen, beheerplannen voor de lokale viswateren, jeugdcursussen en andere visevenementen. En misschien zie jij – op korte of lange termijn – voor jezelf wel een rol als vrijwilliger of bestuurslid bij de vereniging weggelegd. De lokale hengelsport draait immers voor een belangrijk deel op de inzet van vrijwilligers.

Wil jij vooral de VISpas blijven ontvangen en zijn andere voordelen voor jou minder belangrijk? Controleer dan in elk geval of de nieuwe vereniging bij Sportvisserij Nederland is aangesloten vóór je de overstap maakt. Overigens kun je ook altijd bij meerdere hengelsportverenigingen tegelijk lid zijn, bijvoorbeeld omdat je dan in meer water kan (blijven) vissen. ‘Verkassen’ naar een andere vereniging bij een verhuizing is dus zeker niet verplicht.
 

Stap 1: uitschrijven

 
Stap één bij een wissel van HSV is je lidmaatschap opzeggen bij je huidige vereniging. Dit kan – voor het daaropvolgende kalenderjaar – tot 6 oktober via Mijnsportvisserij.nl. Vervolgens ontvang je per e-mail een bevestiging van je uitschrijving, maar deze gaat pas in op 1 januari van het eerstvolgende kalenderjaar. Tot en met 31 december blijf je dus lid en daarom kun je ook niet een deel van de lidmaatschapskosten terugkrijgen.
 

Stap 2: inschrijven

 
Jezelf inschrijven bij een nieuwe hengelsportvereniging kan vrijwel altijd digitaal via de website van de betreffende HSV en via Vispas.nl. Voor de VISpas 2022 kan dit vanaf 1 december.

Na je inschrijving krijg je alvast een tijdelijk bewijs van je lidmaatschap waarmee je in januari van het nieuwe jaar mag vissen in de verenigingswateren en die van de VISpas. Je nieuwe VISpas krijg je vervolgens binnen een paar weken thuisgestuurd.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.