Evaluatie Green Deal Sportvisserij Loodvrij

1445
29 sep 2021

De driejarige Green Deal Sportvisserij Loodvrij loopt op zijn eind en dus is het de hoogste tijd om de balans op te maken. Sportvisserij Nederland gaat op donderdag 7 oktober met de andere betrokken partijen aan tafel voor een gezamenlijke evaluatie. Centrale vragen: wat hebben alle acties opgeleverd, hoever is loodvrij vissen gevorderd en hoe gaan we verder?

Het gebruik van lood in de hengelsport staat al enige tijd onder druk, omdat lood een giftige stof is voor mens en dier die niet in het milieu thuishoort. Het metaal heeft onder meer bewezen negatieve effecten op de hersenontwikkeling, het zenuwstelsel en het leervermogen. Sportvisserij Nederland werkt daarom sinds enkele jaren samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo aan de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Doel daarvan is het terugdringen en op den duur geheel stoppen van het loodgebruik in de hengelsport.

Bewustwording


Informatieverstrekking en de promotie van loodalternatieven zijn sinds het begin belangrijke onderdelen geweest van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Niet alleen winkeliers, maar ook veel sportvissers waren immers niet of nauwelijks bekend met de schadelijke effecten van lood op de gezondheid. Een van de te evalueren zaken zal dan ook de bewustwording onder deze doelgroepen zijn. Nieuwe, nog accuratere cijfers moeten duidelijk maken waar we anno 2021 staan in de overgang naar een loodvrije hengelsport. Zodra de evaluatie van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij is afgerond, blikken we hier in het decembernummer van Hét VISblad op terug.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.