MijnVISmaat foto van de maand: zeelt

1894
25 nov 2021

Na door omstandigheden vijftien jaar niet te hebben gevist, maakte Marina van der Pol dit jaar haar ‘comeback’ aan de waterkant. Samen met haar echtgenoot John beleefde ze deze herfst een knotsgek kwartiertje aan de Oude Rijn ter hoogte van Harmelen.

Op een mooie herfstdag zaten Marina en John te vissen aan de rand van Harmelen. “Daar zijn we regelmatig langs de Oude Rijn – het verlengde van de Leidsche Rijn – te vinden. Gewoon, lekker om samen even te ontspannen en helemaal tot rust te komen. En waar kan dat beter dan aan de waterkant?!” Het was op dat moment ook erg rustig, want de herfstvakantie was nog niet aangebroken. Met pleziervaart en zwemmers hoefden ze bij het vissen dus geen rekening te houden.

Voorgevoel

Als allround sportvissers vissen ze met verschillende technieken op diverse soorten, maar dit keer was karper de targetvis. Voorafgaand aan de sessie was er in het ter plaatse zo’n zes meter brede water al wat gevoerd om karpers naar de stek te lokken. “Het was die dag niet te warm en een beetje bewolkt, dus prima visweer”, blikt Marina terug. Desondanks was de vis niet los, want de eerste uren dat zij en haar man aan het water zaten gebeurde er helemaal niets. “Toch bleven we vertrouwen houden dat het nog wel goed zou gaan komen. Soms heb je simpelweg zo’n voorgevoel.”
 

Verrassing

Dat bleek te kloppen, want plotsklaps sloeg de hengeltop van haar methodfeeder dubbel. Marina stond direct op scherp en was binnen no time bij haar hengel. “Die ging goed krom, maar de dril was niet typisch die van een karper. We waren dus heel benieuwd wat ik aan de lijn had.” Niet veel later gleed een forse zeelt over de rand van het landingsnet. “Ook een geweldige vis om te vangen. Die olijfgroene tot goudkleurige gloed en oranje gekleurde ogen zijn echt prachtig. En met 52 cm was dit mijn grootste zeelt ooit.”

Comeback

Daarmee was de koek nog niet op, want binnen een kwartier meldde zich Tinca tinca nummer twee zich. “Ook weer op een paar 2 mm pellets in combinatie met een 10 mm boilie Deze was met 49 cm net iets kleiner, maar hij vocht net zo fel als die eerste vis. Met twee van dit soort mooie vissen kan je wel spreken van een geslaagde comeback, na door omstandigheden vijftien jaar niet meer te hebben gevist.”

Andere vangsten


De herfst is dé periode bij uitstek voor de snoekvisser. De waterplanten sterven af en de snoeken vreten zich vol. Damian vb trok me 
zijn spinhengel en kunstaas de polder in én deze dikke poldersnoek over de streep.


Jesse Spoelman ving dit najaar op een Friese dijk aan de Waddenzee botjes en botten. Zo pakte hij op de zeepieren aan zijn paternoster postzegeltjes van nog geen 10 centimeter, maar ook deze hele beste bot.


Wateren op industrieterreinen herbergen soms mooie verrassingen – daar kan Christiaan van der Lubben over meepraten. Op een mooie oktoberdag streek hij neer op een bedrijvenpark in Tiel, met deze fraaie schubkarper als resultaat.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.