Jaarlijks gastcollege visziekten en vissterfte

1674
06 dec 2021

Op maandag 22 november heeft een medewerker van Sportvisserij Nederland een gastles verzorgd aan een vmbo groene opleiding van het Zone.college in Zwolle. Op verzoek van de leraren verzorgt Sportvisserij Nederland al vijf jaar lang een gastles over visziekten en vissterfte.

Voor de uitleg over visziekten en vissterfte begint wordt toegelicht dat sterfte deels natuurlijk is, maar dat door abiotische factoren (watermilieu) en door biotische factoren (ziekteverwekkers) een onnatuurlijke sterfte kan ontstaan. Door slechte biotische omstandigheden – bijvoorbeeld door een slechte zuurstofhuishouding – krijgen vissen stress. Dit is de gelegenheid voor ziekteverwekkers om toe te slaan.

Bij een goed gezond water en dus gezonde vissen, zijn de vissen in een goede conditie en hebben zij voldoende weerstand tegen ziekteverwekkers. Voorbeelden van ziekten zijn parasieten, bacteriën, schimmels en virussen. Volgens de leerkracht werd de gastles met volle aandacht gevolgd.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.