Meer data nodig voor betere positie Europese sportvisserij

1429
17 dec 2021

Onlangs vond in het visserijcomité van het Europees Parlement een hoorzitting plaats over het verzamelen van data over de hengelsport. Daar ontbreekt het tot op heden vaak aan, waardoor de sportvisserij niet de credits krijgt die zij verdient. Dat stelden de European Anglers Alliance (EAA) en de Europese brancheorganisatie EFTTA tijdens de hoorzitting.

De EAA en EFTTA maakten in de hoorzitting duidelijk dat er een groot tekort aan data over de hengelsport bestaat. Dit terwijl beslissingen die voor deze sector van belang zijn de laatste jaren steeds meer op Europees niveau worden genomen. Daarom stelden beide organisaties voor om iedere vijf jaar een pan-Europees onderzoek te laten uitvoeren naar de economische en sociale betekenis van de hengelsportsector.

Meer en betere gegevens over de milieutechnische, economische en sociale impact van de sportvisserij is volgens de Europese belangenbehartigers essentieel om het beheer van deze sector naar een hoger plan te tillen en de doelen in het gemeenschappelijk visserijbeleid van de Europese Unie te behalen. Tevens pleitten de EAA en EFTTA er bij het Europees Parlement voor om de sportvisserij volwaardig onderdeel te maken van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

“Het is geweldig nieuws dat toonaangevende Europarlementariërs en wetenschappers oproepen tot beter onderzoek naar het complete hengelsportplaatje, inclusief werkgelegenheid en economische waarde”, zegt Fred Bloot, president van de EAA. “Het inzicht dat de hengelsport op vele manieren bijdraagt aan de maatschappij is groeiende. Ook is de uitgesproken steun voor een volwaardige plaats in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid belangrijk voor sportvissers. Hier wordt namelijk bepaald of onze sector wordt ondersteund dan wel beperkt.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.