Steur in Noordzee gevangen

2037
18 jan 2022

Beroepsvissers deden half december boven de Waddeneilanden een bijzondere vangst. In de netten van de NG-21 zat een 1.40 meter lange Europese Atlantische steur met een merkje in zijn staart. Deze uit een herintroductieprogramma afkomstige vis is na de vangst direct weer springlevend terug in zee gezet.

De bemanning van de NG-21 maakte melding van dit memorabele moment, wat zeer op prijs wordt gesteld door de diverse partijen die zich in Europa hard maken voor het terugkeer van Acipenser sturio. Deze grote, langgerekte, grof geschubde vis met een prehistorisch
uiterlijk hoort van nature thuis in de grote rivieren van West-Europa en de aangrenzende zeeën, maar raakte rond 1930 door vervuiling en visserij functioneel uitgestorven in de Nederlandse rivieren. ARK Natuurontwikkeling, het Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland werken – onder meer via proefuitzettingen – aan de terugkeer van de Europese steur in Nederland. Andere organisaties doen dat voor de Elbe in Duitsland en de Gironde in Frankrijk.

Hoopgevende signalen

Bij herintroductie is het van belang om in kaart te brengen hoe deze vissen de rivieren en Noordzee gebruiken in hun levenscyclus – steuren zijn trekvissen die vrij moeten kunnen zwemmen tussen zoet en zout water. Daarvoor zijn waarnemingen onontbeerlijk. In samenwerking met voornamelijk de Noordzeevissers zijn er de afgelopen jaren hoopgevende waarnemingen van Europese Atlantische steuren binnengekomen (deze zijn in een kaart geplot op www.steuren.ark.eu).

Steurvangsten melden

Voornamelijk in het gebied waar de NG-21 zijn vangst heeft gedaan: de Noordzee, ver boven de Waddeneilanden. Het lijkt er op dat de steur in dit gebied weer voet aan de grond begint te krijgen. Het is te hopen dat deze vissen de komende jaren op weg naar de paaigronden in de Rijn worden waargenomen. Word jij ooit verrast door de vangst van een steur? Vergeet dan niet om de vis hier te melden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.