Snoekbaars zwemt 550 kilometer

2690
27 jan 2022

Een vijf jaar geleden in het Haringvliet gezenderde en in de Noordzee uitgezette snoekbaars is onlangs opgedoken in het Duitse Mannheim. Na minstens 550 kilometer door de Rijn te hebben gezwommen eindigde de reis in de netten van een beroepsvisser. Dit is opvallend voor een vissoort waarvan altijd werd gedacht dat het een standvis is.

De bewuste snoekbaars werd op 26 februari 2017 gevangen in het Haringvliet tijdens een landelijke hengelsportdag. Het doel van deze actie – waarbij 70 snoekbaarzen zijn gemerkt – was om een antwoord te vinden op de vraag of zoetwatervissen die bij hoge afvoer van de rivieren ‘uitspoelen’ in de Noordzee kans hebben om te overleven. Kunnen deze vissen tijdelijk overleven in zee en weer terugzwemmen naar de rivier? Of zijn ze ten dode opgeschreven? Om dat idee te testen werd de snoekbaars operatief van een zendertje voorzien met nummer 11328 en in brakwater aan de zeezijde van de Haringvlietsluizen losgelaten. Het onderzoek – dat deel uitmaakte van het project Droomfonds Haringvliet – wees uit dat een deel van de snoekbaarzen inderdaad het Haringvliet terugvond.

Flink gegroeid


Snoekbaars nummer 11328 zocht het na zijn zoute uitstapje hogerop en zwom in vijf jaar tijd ruim 550 kilometer stroomopwaarts in de Rijn. Daar werd hij begin dit jaar in de haven van Mannheim opgevist door een beroepsvisser. Bij het fileren van de vis kwam deze het merkje en de zender tegen, die hij opstuurde naar onderzoeker Niels Brevé van Sportvisserij Nederland (samen met Rijkswaterstaat, VisAdvies en Wageningen University& Research bij dit onderzoek). Zo weten we dat deze snoekbaars zijn weg heeft weten te vinden vanuit de Voordelta naar het Haringvliet, en tot ver in Duitsland is gezwommen. In die vijf jaar is de vis – een mannetje – ook groter en met name zwaarder geworden: zijn lengte nam van 43 cm toe tot 64.5 cm en in gewicht ging hij van 728 gram naar 3.050 gram.


Nieuw inzicht


“Uiteraard kan het verhaal van snoekbaars 11328 een uitzondering zijn, maar het geeft wel nieuw inzicht en energie om meer te weten te komen over deze en andere bijzondere (trek)vissen van de Rijn”, zegt Brevé. Zo zou de snoekbaarspopulatie van de Rijn mogelijk niet uit vele diverse deelbestanden bestaan, maar wellicht uit één enkel genetisch bestand. “Als dat inderdaad het geval is, dan is het tijd voor de Rijnlidstaten om heel goed te kijken naar internationale afspraken over visserijbeleid en -beheer van de Rijn.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.