Vrijwilliger van de maand - 'Leuk en belangrijk'

2144
26 feb 2022

In 2018 zag het Spiegelkarperproject (SKP) Gouda het levenslicht. Na eerder al wat hand- en spandiensten voor HSV GHV/Groene Hart te hebben verricht als vrijwilliger, betekende dit project voor Niels Koetsier (24) de opmaat naar een vastere rol binnen de vereniging.

“Voorzitter Ton van der Spiegel – mijn docent aan de Sportvisacademie in Gorinchem – vroeg of ik bij de eerste karperuitzetting wat extra handjes kon regelen. Zo ben ik erin gerold”, zegt de Waddinxvener.

Regelneef

 
Al snel nam Koetsier de functie van SKPcoördinator op zich. “Ik houd ervan om dingen te regelen en met data bezig zijn.” Het monitoren van de groei, verspreiding en overleving van de projectspiegels bleek hem op het lijf geschreven. “De grootste uitdaging daarbij is misschien nog wel dat karpervissers hun vangsten van spiegelkarpers gaan melden. De eerste SKP-avond die ik organiseerde trok meteen zo’n vijftien man publiek die enthousiast waren over mijn plannen. Zoiets geeft veel voldoening.”Ambitieus

 
Koetsier’s ambitie reikt verder dan spiegelkarpers. De kennis die hij opdeed tijdens zijn studie wil hij breder inzetten. “Mijn streven is om door middel van een compleet visstandbeheer toe te werken naar een rijke mix van gezond en aantrekkelijk viswater in en rondom Gouda. Met voor ieder (wit-, roof- en karpervisser) wat wils en goede voorzieningen, zoals vissteigers in woonwijken en bij scholen, en mindervalidensteigers rond seniorenflats en zorginstellingen.”

Punten scoren

 
Deze ambitie valt of staat met een goede relatie met de gemeente, het waterschap, bewoners en omliggende hengelsportverenigingen. 
“We kunnen op gebied van maatschappelijke zichtbaarheid nog veel meer doen. Met vuilruimdagen laat je bijvoorbeeld zien dat de hengelsport letterlijk en figuurlijk over zelfreinigend vermogen beschikt.”

Ook bemande Koetsier namens HSV GHV/ Groene Hart vorig jaar een stand op een open dag voor sportverenigingen in de nieuwbouwwijk Westergouwe. “Zo presenteer je je laagdrempelig aan de jeugd en aan nieuwe Gouwenaren.”
 

Kleine beetjes

 
Koetsier spoort andere sportvissers aan om ook actief te worden. “Dat is niet alleen leuk, maar ook hartstikke belangrijk. Zowel om de vereniging draaiende te houden als voor de toekomst van de hengelsport.” Veel tijd hoeft het vrijwilligerswerk niet te kosten.

“Per week ben ik er een paar uur aan kwijt. Maar kleine beetjes helpen een heleboel, zeker als iedereen zijn steentje bijdraagt. Achter de schermen zetten heel veel vrijwilligers zich belangeloos in voor de sportvisserij. De kennis en het netwerk van de oudere garde mag absoluut niet verloren gaan.”

Bron: Hét VISblad - maart 2022
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.