Tweehonderd forellen uitgezet in Drenthe (video)

2421
30 mrt 2022

In het Grote Diep bij Roderesch in Drenthe zijn de afgelopen dagen tweehonderd jonge zeeforellen losgelaten. De trekvissen gaan eerst op zoek naar het Lauwersmeer en de Waddenzee, waarna ze hopelijk massaal terugkeren naar hun uitzetpunt om voor nageslacht te zorgen.

Als alles volgens plan verloopt, is de uitzet van de forellen het begin van een lange reis. Na hun tocht richting zee zwemmen de migrerende vissen over een paar jaar weer terug om te paaien en eitjes te leggen, waarna de cyclus weer van voor af aan begint. Om het Grote Diep als uitzetpunt te laten slagen, heeft de beek ter plaatse een bodem van grind gekregen. Boven zo’n bodem gaat het water harder stromen en voelen de forellen zich thuis.

Dagblad van het Noorden maakte een reportage:Vissen voor Verbinding

De foreluitzet in Drenthe vond plaats in het kader van Vissen voor Verbinding, een meerjarig project waar ook Sportvisserij Nederland een belangrijke rol in heeft. Sinds 2019 wordt met uitzettingen geprobeerd om de in Nederlandse wateren vrijwel uitgestorven zeeforel – een typische trekvissoort – weer in de Drentse beken te laten paaien. Dat draagt hopelijk ook bij aan een betere visstand in de Waddenzee.

Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.