Primeur: sportcoördinator GHV-Groene Hart

1501
10 apr 2022

GHV-Groene Hart is de eerste hengelsportvereniging met een sportcoördinator. Deze door de gemeente Den Haag toegewezen ondersteuner zal de vereniging maar liefst 225 uur bijstaan op de thema’s positieve sportcultuur, vrijwilligersbeleid en maatschappelijk verantwoord verenigen.

“Het toewijzen van een sportcoördinator is een mooi resultaat van nieuw beleid dat we als vereniging hebben ingezet”, zegt Ton van der Spiegel, voorzitter van GHV-Groene Hart. “We mikken op een bredere maatschappelijke betrokkenheid en meer samenwerking met de gemeente.” De hengelsport en de vereniging met ruim 20.000 leden waren lang onbekend terrein binnen het sport- en recreatiebeleid van de gemeente.

“Met ondersteuning van Sportvisserij Nederland en de inzet van externe adviseur Wouter de Groot hebben wij zichtbaar gemaakt dat vissen meer is dan vangen. Zo kan sportvissen als activiteit, hobby of sport een belangrijk middel zijn om kwetsbare groepen zoals eenzame mensen, ouderen in zorginstellingen en mensen met een (verstandelijke) beperking te betrekken bij activiteiten van de hengelsportvereniging.”

Anders, maar interessant

De hengelsport viel tot op heden buiten het sportbeleid van de gemeente dat zich veelal richt op traditionele verenigingssporten. “De sportvisserij is anders georganiseerd”, zegt sportcoördinator Niels de Lugt. “Het vindt vaak op individuele basis plaats in de openbare ruimte, waarbij de vereniging op de achtergrond vooral een faciliterende rol vervult.” Toch ziet hij veel kansen. “De hengelsport bereikt ook kinderen en ouderen waarvoor bewegen en/of buitenspelen niet van zelfsprekend is. Die laagdrempeligheid past goed in het beleid van de gemeente. Bovendien draagt de hengelsport bij aan een positieve gezondheid en actieve betrokkenheid bij de onderwaternatuur in Den Haag.”

Andere hengelsportverenigingen kunnen ook gebruikmaken van een van de 5.000 gemeentelijke sportcoördinatoren of buurtsportcoaches. Leg contact met je gemeente om te informeren naar de mogelijkheden.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.