Droogtefolder: oorzaken én oplossingen voor vis

3561
11 mei 2022

Door de steeds drogere zomers en bijkomende lage waterstanden - een gevolg van de klimaatverandering - komen vissen de laatste jaren steeds vaker in nood. In een speciale 'Droogtefolder' draagt Sportvisserij Nederland oplossingen aan.

Het document - dat primair gericht is aan medewerkers en bestuurders van gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat - bevat diverse aanbevelingen om problemen met droogte te voorkomen en op te lossen. Kort gezegd vraagt dit om een ander waterbeheer in Nederland, waarbij we water langer vasthouden zodat er in tijden van droogte voldoende water beschikbaar is. Ook bij de inrichting van wateren is (beter) rekening te houden met vis. Diepe plekken in een watergang kunnen bij droogte schuilplaatsen voor vis zijn en in de stad kunnen voldoende waterdiepte en het tijdig verwijderen van bagger een zuurstoftekort in de zomermaanden voorkomen.

Gaat het onverhoopt toch ergens fout, dan zijn met de meeste waterschappen afspraken gemaakt om vis te redden. De regionale sportvisserij kan daarbij tegenwoordig vaak ook de VISambulance inzetten.

De Droogtefolder is hier te downloaden.

Vissterfte melden

Zie jij ergens dode vissen drijven en/of op grote schaal vis aan het wateroppervlak naar lucht happen? Maak hier dan direct melding van bij het waterschap en/of je federatie zodat zij deskundige hulp kunnen inschakelen. Ga vooral niet op eigen houtje aan de slag, want dan doe je - ondanks je goede bedoelingen - al snel de verkeerde dingen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.