Madesteinplas pilotgebied loodvrij vissen

2228
17 mei 2022

De Madesteinplas in Den Haag is de nieuwste loot aan de stam van pilotgebieden in Nederland waar loodvrij wordt gevist. Eind april onthulden Mustapha el Boumeshouli (stadsdeeldirecteur van Loosduinen) en Marcel Belt (hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Delfland) op uitnodiging van Hengelsportvereniging GHV - Groene Hart een bord dat de lancering van deze pilot markeert.

Deze pilot is onderdeel van een reeks aan verbetermaatregelen die ertoe moeten leiden dat de Madesteinplas een prima ecologisch waterkwaliteit krijgt waar jong en oud optimaal gebruik van kunnen maken. Dan hebben alle wijkbewoners – jongeren, ouderen en mensen met een beperking – dichtbij huis een visstek waar ze van de natuur in de wijk kunnen genieten en leuke vangsten mogelijk zijn.

Om sportvissers op de nieuwe situatie te attenderen zijn bij de Madesteinplas drie borden met uitleg over het project geplaatst. Bovendien hebben leden van duikverenigingen Baracuda uit Rijswijk, Get-Wet uit Den Haag en La Rana uit Hellevoetsluis de bodem van de plas schoongemaakt voor een frisse start.


 

Inruilactie vislood

 
Om het gebruik van vislood uit te bannen zijn de hengelsportverenigingen GHV - Groene Hart en Sportvisserijbelangen Delfland  samen met het hoogheemraadschap van Delfland een inruilactie gestart. Op vertoon van de VISpas kunnen sportvissers in het beheergebied van Delfland bij zes hengelsportwinkels in de regio drie stuks vislood gratis inruilen voor een milieuvriendelijk alternatief.

Door over te gaan op milieuvriendelijke alternatieven van beton, steen, composiet en staal bescherm je het leven in en rond het water, dus ook de vis. In totaal zijn er 15.000 loodalternatieven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.ghvgroenehart.nl.
Gerelateerde berichten
21 dec 2021 Gratis loodalternatieven voor verenigingen 2946 Sportvisserij Nederland werkt met de Green Deal Sportvisserij Loodvrij aan het terugdringen van loodgebruik in de hengelsport. Om het loodvrij vissen nog meer te stimuleren, stelt Sportvisserij Nederland gratis proefpakketten met loodvrije materialen beschikbaar voor hengelsportverenigingen. 14 dec 2021 Toename loodvrij vissen dankzij Green Deal Sportvisserij Loodvrij 2460 Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terecht komen. Lood is schadelijk voor mens en dier. Om het loodgebruik in de sportvisserij terug te dringen hebben de ministeries van LNV, VWS, EZK en I&W samen met de Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland, Dibevo en Natuurmonumenten de afgelopen drie jaar uitvoering gegeven aan de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Door voorlichting is het gebruik en het aanbod van loodalternatieven aanzienlijk toegenomen. In 2023 wordt besloten of de verkoop en het gebruik van vislood in heel Europa wordt verboden. 21 nov 2021 Loodvrij campagne tegen het licht 3902 Nu de driejarige Green Deal Sportvisserij Loodvrij op zijn eind loopt, is het de hoogste tijd om de balans op te maken. Wat hebben alle acties opgeleverd, hoever is loodvrij vissen gevorderd en hoe gaan we verder? Sportvisserij Nederland ging begin oktober met alle betrokken partijen aan tafel voor een gezamenlijke evaluatie. 04 feb 2021 Voorstel Europees loodverbod 8320 Het European Chemical Agency (ECHA) stelt voor om het gebruik van lood in onder meer de jacht en hengelsport in de Europese Unie te verbieden. Dit is de uitkomst van onderzoek naar en de beoordeling van de gezondheids- en milieurisico’s van lood in deze sectoren. Het voorstel aan de Europese Commissie is om zowel de verkoop als het gebruik van lood in de hengelsport (werpgewichten en in kunstaas) binnen enkele jaren aan banden te leggen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.