Streetfishing anno 2022

1897
02 jun 2022

Streetfishing is al jarenlang een populaire discipline in Nederland, die vooral onder de allerjongste generaties sportvissers échte fanatiekelingen kent. Hét VISblad vroeg bondscoach Sander Groenenboom (23) naar de belangrijkste trends in het wereldje en blikt met hem vooruit op het NK Streetfishing in Zwolle.

Als er één discipline is waarin vernieuwing en verfijning echt centraal staan – en vaak zelfs een doel op zich lijken – is het wel streetfishing”, steekt Groenenboom van wal over het vissen in de stad. Als liefhebber én bondscoach heeft hij het ‘speelveld’ in relatief korte tijd zien veranderen.

“De laatste jaren is in Nederland een schare van échte fanatiekelingen ontstaan die enorm competitief is en altijd zo finesse mogelijk vist. Daarnaast ontstaat een omvangrijke groep van een meer doorsnee niveau, die de uitvindingen van die fanaten overneemt. Qua toewijding en kennis wordt het wereldje dus steeds gelaagder, waardoor het basisniveau stijgt.”


Hardloopschema's

Fanatisme was altijd al kenmerkend voor streetfishing, maar vooral in de voorbereiding op wedstrijden ziet Sander steeds extremere dingen gebeuren. “Ik ken jongens die wekenlang hardloopschema’s volgen om hun looptempo op te schroeven en vooraf naar steden gaan om de snelste routes tussen stekken te bepalen.

\Er zijn er ook bij die met een bootje en fishfinder door de grachten gaan om de visrijkste plekken te signaleren. Gekkenwerk? Zeg jij het maar. Mijn ervaring is dat de factor conditie afhangt van die van je tegenstanders, het parcours en het verloop van de wedstrijd. Streetfishing vereist hoe dan ook flink wat loopwerk, het is veel meer een geografisch spelletje. Omdat er meer elementen zijn die je als visser kunt beïnvloeden, is de geluksfactor ook relatief kleiner.”


Nieuwe generatie

Via selectiewedstrijden verspreid door het land kunnen fanatieke ‘straatvissers’ zich dit jaar kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap, dat op 5 november in Zwolle plaatsvindt. Groenenboom verwacht daar veel jonge deelnemers terug te zien. “Toen ik zo’n vijf à zes jaar geleden zelf met streetfishing begon, waren het vooral de serieuze kunstaasvissers van pakweg 30 tot 55 jaar die het deden. Maar inmiddels maken jongere generaties de dienst uit.

Bij de selectiewedstrijden is een deel 20 tot 30 jaar, een enkeling ouder en maar liefst 80 procent tussen de 15 en 20 jaar. Die ‘jonkies’ zijn vaak ook het fanatiekst van allemaal. Dat uit zich op allerlei manieren: van een vierdubbele voorbereiding qua materiaal – zoals kant-en-klare onderlijnen – tot het sprinten naar stekken en het broodje dat tot na de wedstrijd moet wachten omdat het je anders vijf minuten vistijd kost.

Ook al scoren ze nu nog niet altijd hoog, je kan er vergif op innemen dat deze generatie heel erg goed wordt. Dit onder het voorbehoud dat ze het wel volhouden, want het kost simpelweg best wat tijd om in de praktijk uit te vinden wat bij je past en alle technieken onder de knie te krijgen. Alleen zo groeit uiteindelijk ook het vertrouwen in je visserij.”

Kennis en ervaring delen

Op het NK in Zwolle strijden de deelnemers niet alleen om de eer, maar kunnen ze zich ook in de kijker vissen bij Groenenboom en zijn collega bondscoach Dennis Horvath. Die zullen vooral op basis van het NK de Nederlandse ploeg samenstellen die deelneemt aan het WK Streetfishing in 2023. Waar gaat de jonge bondscoach zoal op letten? “Het eindresultaat vind ik slechts deels interessant, want een derde of vierde plek kan een veel knappere prestatie zijn dan de zege.

Ik let meer op inzet, doorzettingsvermogen, voorbereiding en op de uitleg van vissers bij hun aanpak. Heeft iemand goed uitgedacht wat hij doet? Belangrijk is ook hoe iemand in teamverband van toegevoegde waarde kan zijn. Een technisch goede snoekvisser die achtste wordt, kan bijvoorbeeld nog steeds een kandidaat zijn als die kwaliteit ontbreekt in het team. Het állerbelangrijkst voor mij is de bereidheid om je kennis en ervaring te delen. Als team moet je er immers alles aan doen om samen het maximale te bereiken. Voor onderlinge concurrentie is op een WK geen plaats.”


NK Streetfishing

Voordat Zwolle op 5 november het toneel is van het NK Streetfishing, vindt daar op 14 en 15 oktober ook het allereerste WK Streetfishing plaats. Houd de website van Sportvisserij Nederland in de gaten voor meer info over dit evenement.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.