Bijzondere terugvangst meervalonderzoek Rijnland

1981
09 jun 2022

Bij het meervalonderzoek van Sportvisserij Nederland en Hoogheemraadschap van Rijnland op de Westeinderplassen is op 20 mei een bijzondere terugvangst gedaan: een meerval die op 12 juni 2013 op 37 cm en 296 gram is gemerkt, werd onlangs teruggevangen op 108 cm bij een gewicht van 7.735 gram.

Het bewuste exemplaar verkeerde in uitstekende conditie en is in bijna negen jaar tijd goed gegroeid. Dit toont aan dat de meervallen het goed hebben in de Westeinderplassen. Tijdens de eerste onderzoeksdagen van dit merkterugvangstonderzoek – een vervolg op het onderzoek van bijna tien jaar geleden – zijn in mei al 57 meervallen gevangen, in lengtes van 17 tot 133 cm. Alle exemplaren langer dan 25 cm zijn door Sportvisserij Nederland voorzien van een PIT-tag.

Populatieschatting

Samen met de lokale beroepsvisser Theo Rekelhof worden op de Westeinderplassen vanaf mei tot en met augustus om de week meervallen gevangen met onder andere fuiken. Bij de gevangen exemplaren wordt inwendig een merkje (PIT-tag) aangebracht door een hiervoor gecertificeerde medewerker van Sportvisserij Nederland. Een meerval die wordt teruggevangen wordt gescand, zodat aan de hand van de verhouding tussen de gemerkte en niet gemerkte vissen de omvang van de populatie kan worden geschat.

Bekijk hier meer foto's van het onderzoek!

Meld jouw meerval

Inmiddels komen ook de eerste meervalvangsten van sportvissers binnen. Die kunnen via www.meervalmeldpunt.nl hun meervalvangst(en) in het werkgebied van Hoogheemraadschap van Rijnland (de Rijnlandse Boezem) melden. Je helpt ons zo enorm met het onderzoek naar de verspreiding van de meerval. Meervalmeldingen uit het gebied van Rijnland – met uitzondering van de Westeinderplassen – worden bovendien beloond met een MijnVISmaat meetlint XL. Via www.sportvisserijnederland.nl blijf je volledig op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in dit bijzondere onderzoek en kun je de kaart van het Rijnland-gebied bekijken.

www.meervalmeldpunt.nl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.