Sportvisserij op zeebaars € 221 miljoen waard

3657
04 aug 2022

De zeebaars is niet alleen een enorm populaire sportvis, maar bovendien ook goed voor een forse bijdrage aan de Nederlandse economie. Meer dan de helft van alle omzet in de zeehengelsport is direct gerelateerd aan Dicentrarchus labrax, wat neerkomt op 221 miljoen euro per jaar.

Zeebaarsvissen is booming, zo blijkt uit onderzoek van Kantar. Het internationaal toonaangevende onderzoeksbureau becijferde recentelijk dat van alle 470.000 sportvissers die aan en op zee vissen circa driekwart dit gericht op zeebaars doet. In 2020 bedroeg dit aandeel 73% en in 2021 steeg dit percentage zelfs tot 78%. Bovendien is een kwart van de zeebaarsvissers behoorlijk fanatiek. Zij gaan er op zoek naar de zilveren zoute rover regelmatig tot vaak op uit.


Drie van de vier sportvissers aan zee viste in 2021 op zeebaars.

56% aandeel in uitgaven

Deze toewijding vertaalt zich ook door in de uitgaven van alle zeesportvissers. Meer dan de helft (56%) van de uitgaven in de zeehengelsport valt toe te kennen aan de visserij op zeebaars, wat neerkomt op 221 miljoen euro per jaar! De deelnemers aan het onderzoek (zeebaarsvissers en niet-zeebaarsvissers) gaven circa 175 euro per trip uit voor sportvisserij op zee. Een aanzienlijk deel van deze kosten is afkomstig van uitgaven aan duurzame hengelsportmaterialen – zoals hengels en molens – gevolgd door reiskosten en uitgaven voor (kunst)aas en boten.


De sportvisserij op zeebaars was in 2021 goed voor 221 miljoen euro.

Cijfers van groot belang

Deze betrouwbare feiten en cijfers – zo is door Kantar rekening gehouden met een oververtegenwoordiging van sportvissers met een hoge visfrequentie en bij de berekening van de totaaluitgaven een correctie toegepast – zijn van groot belang voor Sportvisserij Nederland. In de nationale en de internationale discussies die we al jaren voeren voor het behoud van de zeebaars voor de hengelsport kunnen we namelijk niet zonder. Dit onderzoek is dus een belangrijke en bruikbare boodschap aan nationale en Europese visserijmanagers, die mede bepalen wat sportvissers mogen vangen.

Hengelsport: 1 miljard euro

Het onderzoek onder zeevissers werd eind 2021 gestart. Dit naar aanleiding van een eerder onderzoek in 2020 door Kantar in opdracht van Sportvisserij Nederland wat zich richtte op de omvang en samenstelling van de Nederlandse hengelsport en haar economische bijdrage. Daaruit bleek dat de sportvisserij in Nederland was gegroeid naar 1.7 miljoen sportvissers en de totale bijdrage aan de Nederlandse economie ongeveer één miljard euro bedraagt. Naar aanleiding van deze resultaten en de populariteit van de zeebaars wilde Sportvisserij Nederland de omvang en economische bijdrage van de zeehengelsport – en specifiek de bijdrage van de sportvisserij op zeebaars – beter in beeld brengen.

Sportvisserij Nederland wil alle ruim 900 zeesportvissers die hebben bijgedragen aan dit onderzoek hartelijk bedanken voor hun feedback!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.