Europese erkenning sportvisserij

1538
16 mei 2022

Dit voorjaar organiseerde de European Anglers Alliance (EAA) het Recfish forum. Bij deze bijeenkomst voor Europarlementariërs werden de voordelen en uitdagingen van het opnemen van de zoute sportvisserij in het gemeenschappelijke visserijbeleid besproken.

Het gemeenschappelijke visserijbeleid (GVB) van de Europese Unie klinkt voor de gemiddelde sportvisser wellicht ver weg aangezien
het vooral voor beroepsvissers lijkt te zijn ontworpen. Toch wordt de zeehengelsport nu al op verschillende manieren geregeld door middel van dit beleid. Zo komen beperkingen op het meenemen van vis – zoals de bag limit voor zeebaars – en gesloten tijden voor bepaalde kwetsbare soorten uit de koker van het GVB.

Anderzijds vormen sportvissers een speciale categorie: als niet-gouvernementele organisatie wordt de sportvisserij onder de groene clubs geschaard, maar we zijn geen natuurclub. We gebruiken en oogsten de vis, maar zijn geen beroepsvissers.
 

Tussen wal en schip

 
De zeehengelsport valt nu tussen wal en schip. We hebben geen volwaardige stem in het GVB, maar ‘Brussel’ kijkt wel naar de (geringe!) milieu- en bestandseffecten van de zoute sportvisserij en manieren om deze sector beter te controleren. De grote sociaaleconomische waarde van de sportvisserij speelt in die overwegingen geen enkele rol. Het beleid is beperkend en kijkt niet naar de schade die ermee wordt aangericht – deze wordt ook niet onderzocht, in tegenstelling tot bij de beroepsvisserijsector. Er is tenslotte ook geen ambitie om de ontwikkeling van de sportvisserij actief te ondersteunen. Voor de ontwikkelingskansen van de zoute sportvisserij is het daarom wezenlijk dat de sportvisserij wordt erkend als een aparte sector binnen het GVB, naast de reeds vertegenwoordigde beroepsvisserij en de aquacultuur.
 

Brede steun parlement

 
Tijdens het onlangs door de EAA georganiseerde Recfish forum werd duidelijk dat er in het Europees Parlement brede steun bestaat
voor een dergelijke erkenning van de sportvisserij. Aangezien het GVB dit jaar wordt geëvalueerd is nu hét moment om deze stap te zetten. Dat kan prima, want de sportvisserij draagt op dit moment al op vele manieren bij aan de doelen van het gemeenschappelijke visserijbeleid. Zo voegt de zeehengelsport een hoge economische waarde toe aan kustgemeenten en creëert zij tegelijkertijd veel sociale waarde in de vorm van goedbetaalde banen. Daarbij heeft de sportvisserij een lage impact op milieu en visbestanden, wat mooi
aansluit bij het herstelbeleid voor de biodiversiteit. Bovendien is de hengelsport behalve een duurzame hobby voor miljoenen Europeanen ook een manier van eerlijke toegang tot een voedselbron als vis. De EAA roept dan ook op tot de volledige erkenning van de zeesportvisserij in het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Links naar de presentaties en een uitgebreider verslag (in het Engels) van het Recfish forum vind je op: www.eaaeurope.org
Gerelateerde berichten
17 dec 2021 Meer data nodig voor betere positie Europese sportvisserij 1344 Onlangs vond in het visserijcomité van het Europees Parlement een hoorzitting plaats over het verzamelen van data over de hengelsport. Daar ontbreekt het tot op heden vaak aan, waardoor de sportvisserij niet de credits krijgt die zij verdient. Dat stelden de European Anglers Alliance (EAA) en de Europese brancheorganisatie EFTTA tijdens de hoorzitting. 15 mrt 2021 Baglimit zeebaars 2021 6315 Na de enigszins vertraagde onderhandelingen zijn de contouren van de vangstafspraken voor de zeebaars in heel 2021 zichtbaar. Vermoedelijk blijft de baglimit van twee vissen ook de rest van het jaar gelden. 28 sep 2020 Interview EFTTA-topman Olivier Portrat 1550 Als gepassioneerd sportvisser die voor zijn hobby de hele wereld over reist, heeft Olivier Portrat (54) met recht een passende baan als nieuwe directeur van de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA, de overkoepelende belangenorganisatie van de Europese hengelsportbranche. Hét VISblad sprak hem over de belangrijkste ontwikkelingen die hij ziet. “De industrie staat voor grote uitdagingen, maar we vertrouwen op onze eigen kracht.” 26 jun 2017 Meer aandacht EU voor sportvisserijsector 3525 Norica Nicolai, lid van het Europees Parlement en voorzitter van het ‘Forum on Recreational Fisheries and Aquatic Environment’ (kortweg Recfish) begint in september aan een onderzoeksrapport naar de positie van de recreatieve visserij in de EU. Nicolai is is aangesteld als bijzonder rapporteur. 13 okt 2016 Europese sportvisserijsector eist bescherming zeebaars (video) 6693 De European Anglers Alliance (EAA) en European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) hebben deze week in het Europees Parlement een campagnefilm over de zeebaars gelanceerd. In deze film ligt de nadruk op de sociaal-economische waarde van de sportvisserij op deze vis.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.