Vooruitblik WK Dobbervissen Senioren Kroatië

2288
08 sep 2022

Komend weekend vindt in Kroatië het WK Dobbervissen voor Senioren 2022 plaats. Daar mikt Team Holland – Stefan Altena, Ramon Ansing, Nick Eestermans, Sjors Milder, Luciën de Rade en Jurgen Spierings, die worden gecoacht door Jan van Schendel en Stefan Verhoeven – op een podiumplaats.

Ook in Kroatië is het de afgelopen periode gortdroog geweest, wat zijn invloed heeft op de 68e editie van dit wereldkampioenschap. “Vanwege de extreem lage waterstand op de rivier de Drava is een deel van het parcours geschrapt. We vissen nu op twee verschillende wateren. Dit zijn dode armen van de rivieren de Drava en de Sava”, zegt bondscoach Jan van Schendel. “We trainen vandaag aan de Drava, maar vissen ook ongeveer 35 kilometer verderop aan de Sava.”

Visrijke wateren

Beide wateren zijn visrijk en de vangsten tijdens de trainingsdagen zijn dan ook goed over de gehele lengte van het parcours. “Tot nu toe is het een prachtige week geweest. Overal waar je de dobber plaatst krijg je beet. De vangst bestaat voornamelijk uit kleine vis: alvers, blieken, katvissen en enkele carassio’s (giebels).” Volgens de bondscoach is er niet één duidelijke topfavoriet aan te wijzen. “De vangstgewichten zullen dicht bij elkaar liggen, dus het is lastig om op voorhand een voorspelling te doen. Uiteraard zijn toplanden als Frankrijk, Italië en Engeland wel de voornaamste kanshebbers. Het podium zal bestaan uit degene die de visserij op kleine vis – het op snelheid vissen – het beste weet uit te voeren.”

Juiste tactiek bepalen

Het is lastig in te schatten welke tactiek voor Nederland de meeste kans op eremetaal biedt. Van Schendel: “De visserij en vissoorten zijn beiden anders dan wij gewend zijn. Als we ons enkel richten op de kleine vis die je met de vaste hengel een paar meter uit de kant vangt, dan zijn er in principe een aantal andere landen die dat beter kunnen.” Er leiden echter meerdere wegen naar Rome. “Ook de matchhengel en de vaste hengel op volle lengte (13 meter) bieden mogelijkheden. Wat verder uit de oever zijn namelijk meer blieken en katvissen te vangen die meer gewicht in de schaal leggen. Al met al is het een heel eerlijk parcours, waar de beste landen en vissers vanzelf boven komen drijven.”

Volg het WK Dobbervissen voor Senioren 2022 op zaterdag 10 en zondag 11 september via de speciale Facebookpagina van Sportvisserij Nederland: Wedstrijdvissennl.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.