Jaap Quak geridderd

1417
19 okt 2022

Op vrijdag 14 oktober heeft de burgemeester van Elburg namens de koning aan oud-collega Jaap Quak de versierselen uitgereikt die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De plechtigheid vond plaats tijdens een bijeenkomst met familie en collega’s vanwege Jaap zijn pensionering en afscheid van Sportvisserij Nederland.

Jaap Quak heeft de onderscheiding gekregen voor zijn werk en inzet die van buitengewone betekenis zijn geweest voor de visstand en het visserijbeheer in Nederland. Behalve dat hij zich enorm heeft ingezet voor het herstel van de aal, is Quak ook de man achter het idee voor de aanleg van een zogenaamde Vismigratierivier in de Afsluitdijk. Dit innovatieve plan zit momenteel in de uitvoeringsfase en gaat de Waddenzee met het IJsselmeer verbinden, zodat trekvis ongehinderd tussen zoet en zout kan migreren. Ook was Quak betrokken bij het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen en is hij mede vormgever geweest van de zogenaamde Visstand Beheer Commissies.
 
Met zijn verbindende karakter heeft Quak verschillende partijen, overheid en samenleving bij elkaar gebracht om samen te zoeken naar oplossingen in een omgeving met vaak tegengestelde belangen. Zo wist hij zowel de beroepsvisserij, als de sportvisserij en de vogelbescherming aan één tafel te krijgen in het IJsselmeer dossier. Hierdoor is hij een gewaardeerd en gerespecteerd persoon binnen zijn vakgebied, waarin hij richting heeft gegeven en veranderingen heeft bewerkstelligd.

Sportvisserij Nederland feliciteert Jaap van harte met deze bijzondere onderscheiding!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.