VISpas 2023 komt eraan

36423
21 nov 2022

Met het nieuwe jaar in aantocht zijn de voorbereidingen voor de uitgifte van de VISpas al een poos in volle gang. In dit artikel lichten we een aantal praktische zaken omtrent de VISpas 2023 nader toe. Veel sportvissers kijken aan het einde van het jaar reikhalzend uit naar de nieuwe VISpas. Heb je bij je hengelsportvereniging een machtiging voor automatische incasso lopen? Dan ontvang je de VISpas 2023 vóór 15 december 2022.

Ook sportvissers die voor 8 december van dit jaar hun contributie hebben overgemaakt krijgen de VISpas vóór 1 januari 2023 thuisgestuurd. Betaal je ná 8 december 2022, dan krijg je de VISpas enkele weken na ontvangst van je betaling thuisgestuurd. Tevens ontvang je binnen twee werkdagen na betaling een tijdelijk bewijs per e-mail (dit is ook te downloaden op www.mijnsportvisserij.nl) zodat je in het begin van het nieuwe jaar – desgewenst – al naar de waterkant toe kunt.

Toestemmingen


Flink wat sportvissers – bijvoorbeeld karpervissers – kiezen ervoor om behalve de VISpas ook de NachtVIStoestemming en/of Derde Hengeltoestemming aan te schaffen. Dit zodat zij in veel Nederlandse wateren ook ’s nachts en met drie hengels mogen vissen. Deze twee toestemmingen worden vanwege de logistieke processen separaat van de VISpas 2023 verzonden.

Het kan daarom enkele dagen duren voordat je de NachtVIS- en/of Derde Hengeltoestemming ontvangt en de hologramstickers op de VISpas kunt plakken. Heb je (nog) geen toestemming? Dan kun je deze via www.vispas.nl gemakkelijk en snel online bestellen.


Automatisch lidmaatschap

 
Nieuw vanaf 2023 is dat sportvissers die lid worden van een bij Sportvisserij Nederland aangesloten hengelsportvereniging daarmee ook automatisch lid worden van Sportvisserij Nederland. Zo kan verenigingsrechtelijk worden opgetreden tegen sportvissers die zich ernstig en/of herhaaldelijk misdragen (zoals onverantwoord omgaan met vissen of agressie en geweld tegen vrijwilligers of medewerkers van hengelsportorganisaties) en zo de hengelsport schaden.

Voortaan kunnen deze mensen overal worden geweerd door de VISpas niet meer aan hen te verstrekken. Ook komen alle aangesloten sportvissers zo onder het tuchtrecht van het Instituut Sportrechtspraak te vallen, bijvoorbeeld bij zaken zoals seksuele misdragingen.

Kies voor digitaal


Bij de VISpas 2023 hoort ook de Aanvullingslijst waarin de wijzigingen ten opzichte van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren 2022-2023-2024 zijn opgenomen. Deze boekwerkjes heb je echter niet meer in de papieren vorm nodig. Alle wijzigingen worden direct digitaal doorgevoerd in de VISplanner en die is – middels de gratis VISplanner app of de VISplanner website – rechtsgeldig om aan de waterkant aan te kunnen tonen dat je in een bepaald water mag vissen.

Je hoeft dus geen papierwerk meer mee te nemen als je gaat vissen. Om het milieu en kosten te besparen vragen we sportvissers om voor digitaal te kiezen. Via MijnSportvisserij kun je heel snel en gemakkelijk aangeven dat je geen fysieke lijst meer wenst te ontvangen.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.