Uitheemse steuren herkennen

1540
12 dec 2022

In de december-editie van de – door het RAVON uitgegeven – nieuwsbrief “Kijk op Exoten” staat een bijdrage van Sportvisserij Nederland over exotische steuren die een nadelig effect op de inheemse steur kunnen hebben. Dit artikel geeft een aantal tools om de verschillende steursoorten uit elkaar te houden.

Exotische steuren zoals de Siberische- en de Diamantsteur horen hier oorspronkelijk niet thuis, maar worden door vijverhouders wel eens losgelaten in openbaar water. Het uit elkaar houden van de verschillende soorten valt niet mee. Voor sportvissers die wel eens steur vangen zijn het artikel en de bijgevoegde herkenningskaart handig om de exotische steuren van elkaar te onderscheiden.



Bedreiging

Sinds enkele jaren probeert een aantal organisaties (ARK natuurontwikkeling, het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en het Ministerie van LNV) de Europese steur terug in de Nederland te krijgen. Er is onderzoek gedaan naar exotische steuren in Nederlands buitenwater omdat Europese steuren zich voort kunnen planten met exotische steuren en zo hybriden kunnen vormen. Dit kan het doel van een zuivere populatie Europese steuren in ons land de weg staan.
 

Sportvissers helpen

Vang jij een steur in het buitenwater? Meld hem dan via de Gratis MijnVISmaat app. Dit helpt om de verspreiding van uitheemse en inheemse steuren nog beter in kaart te brengen. Heb je zelf een tuinvijver of aquarium met een steur erin die te groot wordt of waar je vanaf wilt? Breng hem dan terug naar de verkoper, maar laat hem nooit los in de natuur.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.